Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppen granskas i Jättendal

Än ska kommunernas kontrollanter lyfta på många lock till avloppsbrunnar, och se hur det egentligen står till med reningen. Årets insats koncentreras i Jättendal.

Annons

– Vi börjar i Jättendal i år. Alla fastighetsägare med enskilda avlopp får ett brev där vi berättar att vi kommer, och våra inventerare är redan ute, berättar Anne-Li Marander vid Norrhälsinge miljökontor.

I Forsa har avloppen inventerats under många år. I fjol granskades 179 avloppsanläggningar, varav ungefär hälften fick någon anmärkning.

– Det är ungefär som det brukar vara: ungefär hälften motsvarar inte dagens krav. En del som får anmärkningar är ganska nya, men något kan ha gått sönder. Andra är äldre, och vi hittar en del som är riktigt gamla, säger Anne-Li Marander.

Om man har vattentoalett ska man ha en fungerande trekammarbrunn, och en efterföljande rening av något slag. Inspektörerna lyfter på alla lock och kollar tillståndet, ser efter hur den efterföljande reningsanläggningen fungerar, noterar i sina formulär, och prickar in objektet på en karta.

Under vintern sammanställs resultaten på miljökontoret, och de som har haft besök av inventerarna får ett brev där de får besked om resultatet. Runt hälften får alltså en uppmaning att göra större eller mindre förbättringar.

Det finns runt 8 000 enskilda avloppsanläggningar i Hudiksvall och Nordanstig, varav knappt 3 000 hittills har blivit inspekterade.

Mer läsning

Annons