Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta ungdomsgårdar till hösten

I september är planerna att åtta ungdomsgårdar ska hålla öppet två kvällar i veckan i kommunen. Kommunens föreningar ska gemensamt bredda utbudet för ungdomar.

Annons

Projektet "Kickar utan droger" har Nordanstigs föreningsråd dragit igång under året. Både Socialstyrelsen och kommunen har gått in med pengar och tror på projektets idé. Ungdomarna i kommunen ska få en plats att träffas på och alla aktiviteter ska ske utan alkohol och droger.

Nu utreds möjligheterna för att starta ungdomsverksamhet på orterna Bergsjö, Hassela, Ilsbo, Gnarp, Jättendal, Harmånger, Stocka och Strömsbruk i september. Vissa av orterna har redan lokaler som fungerar som fritidsgårdar för ungdomar, på andra orter, som till exempel Harmånger, är det oklart vilken lokal som kan bli aktuell.

– Vi hoppas att projektet kommer igång i samband med att skolan startar i höst. Det är många som är engagerade och efterfrågan ute i byarna är stor, säger Ulf Sundblad från Nordanstigs föreningsråd.

När skolan startar i augusti kommer det att anordnas temadagar med elever och representanter från de föreningar som vill få igång en ungdomsverksamhet.

– Ungdomarna får vara med och bestämma vad de vill göra och föreningarna får se vad ungdomarna tycker om deras idéer, det blir en vinn-vinn situation för alla, säger Kristina Källström-Gernes, ungdomssamordnare.

Målet är att hålla ungdomsgårdarna öppna två dagar i veckan på varje ort. En dag i månaden ska ett större event ske på någon av orterna.

– Det finns pengar i projektet att ha två heltidsanställda. Det är ännu oklart hur vi kommer att fördela det, det är möjligt att det blir flera personer som får dela på tjänsterna för att vi ska kunna ha öppet på alla orterna, säger Kristina Källlström-Gernes.

Trots beviljade projektpengar kommer det krävas ideella krafter för att förverkliga planerna.

– Vår förhoppning är att vi kan få igång det ideella arbetet och att vi får föräldrar att engagera sig mera, säger Kristina Källström-Gernes.

Mer läsning

Annons