Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta personer har djurförbud

19 personer i Hälsingland är förbjudna att ha djur. Fem av dem är från Hudiksvall och tre från Nordanstig. HT har tittat närmre på orsaken bakom förbuden.

Annons

Anmälningarna mot de åtta Hudiksvalls- och Nordanstigsborna gäller djur som missköts så allvarligt att Länsstyrelsen valt att ta ifrån dem rätten att någonsin vara djurägare igen.

Det senaste fallet gäller en kvinna i Gnarp som i våras anmäldes för djurplågeri av totalt 25 hundar och katter. Hon hade valpar som fick leva bland smuts och minst nio fullvuxna hundar som aldrig fick komma ut. En kull med valpar stängdes in i garderoben och katterna var undernärda.

De andra fallen gäller en kvinna i Bergsjö som 2008 anmäldes för att ha stängt in fem hundar utan mat och vatten medan hon själv var inlagd för missbruk, samt ett par från Harmånger anmälts för att ha plågat djur upprepade gånger sedan 1980-talet.

Det senaste fallet i Hudiksvall gäller en man från Enånger som 2009 dömdes för djurplågeri av en hund. Hunden hittades med ett sår i huvudet och haltande på en rastplats och lämnades in till ett hundpensionat. När ägaren hörde av sig hävdade han att han försökt avliva den 3-4 månader gamla hundvalpen genom att slå den med ett vedträ i bakhuvudet.

I Delsbo behandlade en kvinna sina hästar så dåligt att länsstyrelsen tog ifrån henne tillståndet 2007. Hästarna fick inte foder och vatten som de skulle och de var magra, hovarna hade spruckit och stallet var fullt av gödsel.

Ytterligare tre lantbrukare från Bjuråker, Delsbo och Näsviken har också belagts med djurförbud.

Mer läsning

Annons