Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder vidtagna på Hagängsgården

Den Lex Maria anmälan som utretts vid Hagängsgården visar på brister i dokumentation, kunskapsöverföring och uppföljning.

Annons

– Det är oerhört tråkigt att något sådant här ska behöva inträffa. Det väsentliga är att vi diskuterar hur vi kan minimera riskerna att det händer igen, säger Mats Collin, förvaltningschef.

Socialstyrelsen har granskat verksamheten på Hagängsgården efter att en boende fått bland annat liggsår. En anmälan om bristande vård på Hagängsgården i november 2009 ledde till att en Lex Sarah-utredning gjordes i kommunen. En Lex Sarah-utredning handlar om att se om något blivit fel i den sociala omvårdnaden. Under utredningen gång konstaterades att även en Lex Maria anmälan skulle göras. En sådan anmälan syftar till att undersöka den medicinska delen av vården.

Socialstyrelsen konstaterar att det är svårt att följa hälso- och sjukvårdsinsatserna i omvårdnadsjournalen och att anteckningarna inte är förda i kronologisk ordning.

– Det som socialstyrelsen kommer fram till i sitt beslut är samma som vi har kommit fram till under vårt eget arbete med ärendet, säger Mats Collin.

Rutinerna för dokumentationer kring de boende ska ha förbättrats. En sjuksköterska och en undersköterska för varje enhet kommer att få det yttersta ansvaret för dokumentationen. Personalen har även fått information om vad anteckningar kring brukarna ska innehålla och hur de ska skrivas. Under året ska ett dataprogram installeras som ska underlätta journalhanteringen.

– Det har funnit rutiner hur det ska fungera. Men det har inte varit tillräckligt känt hos personalen, säger Ewa Jonsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Mer läsning

Annons