Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aron vill gärna göra fler appar

/
  • Fredrik Hassel, lärare på Bergsjö skola, vill att Aron Bergman ska berätta för andra elever om apputveckling
  • Aron Bergman, som nu går i nian, har redan en idé om hur nästa app ska konstrueras.

Nu behöver aldrig mer någon elev komma försent, eller dyka upp på fel lektion, det har Bergsjöeleven Aron Bergman sett till. Förutsättningen är förstås att man har rätt slags smartphone.

Annons

Redan i sjuan kände Aron Bergman att det borde finnas ett enklare sätt att ha koll på schema, lektionssalar, och för den delen även skolmatsedeln, än på papper. Så han började jobba med en hemsida där den sortens information skulle finnas, men han stötte på vissa problem.

– Jag kunde inte så mycket om själva hemsidespubliceringen då. Men nu i våras, när jag gick i åttan, visade min musiklärare mig en hemsida där man lär sig göra hemsidor.

Aron satte i gång direkt, och med klurighet, envishet och tålamod skapade han en app till sin nyinköpta mobil, en app med schemat dag för dag, och skolmatsedeln. Dessutom signalerar telefonen varje gång en lektion börjar. Han kallar appen för "plina" en förkortning av ordet disciplin, som betyder utbildning.

Har du fått några reaktioner från andra elever på din app – vill många ha den?

– Flera som har smartphones av andra märken vill att jag ska ta fram en som fungerar i deras telefon också, vissa vill också att jag ska lägga in deras scheman.

– I utvecklarkonsollen finns statistik. Fram till 10 september var det 21 nedladdningar av den här appen, så det finns intresse.

Han vill absolut fortsätta med apparna, gärna inom matte-no-området:

– Nästa app blir nog ett läromedel, kanske en miniräknare där man kan räkna ut arean på en cirkel, Pythagoras sats, eller ekvationer. Där man kan lösa problem själv med hjälp av miniräknaren.

– Alla skulle nog kunna göra egna appar, säger Aron, som tillfrågats av läraren Fredrik Hassel att hålla en lektion i apputveckling:

– Det kan jag göra, men då vill jag inte bara stå och prata utan tycker i stället att alla själva ska få prova på hur man gör.

Läs också om när Aron skrev till kungen och statsministern. Aron har för övrigt även fått Bergsjöskolans Nobelpris i informationsteknik .

Mer läsning