Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets 1000 Trädgårdar är bara 785 – Marie Sundins Trädgårdscafé är en av dem

/
  • Marie Sundin visar sin trädgård gratis på söndag, den 3 juli.

I Hälsingland är kring ett 20-tal trädgårdar med i 1000 trädgårdar nu på söndag den 3 juli, och i hela landet är det 785, så riktigt 1000 är det ju inte – men en av dem finns längst upp i nordvästra hörnet av Nordanstig, på Gräsåsen.

Annons

– Ja, det är fjärde gången jag är med i evenemanget 1000 trädgårdar, då trädgårdsintresserade i hela landet visar upp sina trädgårdar gratis, säger Marie Sundin, som även berättar att det var journalisten och författaren Gunnel Carlsson som började med detta 2010. Nu är Riksförbundet Svensk trädgård och Studiefrämjandet också med.

Hur stor är din trädgård, och har du någon rolig nyhet att visa upp?

– Hela trädgården är väl ungefär 2000 kvadrat. Mitt växthus blev äntligen klart, det är som ett litet rum där man även kan sitta vid ett bord och fika om man vill.

Händer det något i din trädgård just nu?

– Alla växter har kommit i gång och blommar för fullt – gullregnet, till exempel, och rosorna. Allt är ju litet senare här uppe. Och så håller vi på och målar litet här och där. Sen blir det Öppen Trädgård, den 17 juli, då det också är gratis att gå in och titta i min trädgård.

Hur länge har du haft trädgårdscaféet?

– I år är det sjunde säsongen som jag visar trädgården och har kaféet öppet .

Sköter du allt helt ensam?

– Det mesta gör jag ju, planterar, rensar och så, och bakar. Men när det är något större hjälper min familj mig. Varje år försöker jag ha något nytt, i fjol var det min köksträdgård, ett år var det lekplatsen, ett annat handelsboden... det växer hela tiden, och jag har fler idéer.

Då har du inga fritidsproblem – hinner du se på fotboll på tv?

– Nej, men jag lyssnar på matcherna när jag klipper gräs!

Mer läsning

Annons