Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet håller Dagmar frisk och pigg

/
  • Varje morgon under sommarhalvåret ser Dagmar Högdahl till att frukosten kommer på plats på Sjömärket.
  • I köket är det personal mellan 20 och 85 år som arbetar, en bra blandning tycker Dagmar Högdahl.
  • Full fart hela morgonen är det med påfyllningar av bland annat jucie och kaffe.

När restaurang Sjömärket i Mellanfjärden öppnade 1983 började Dagmar Högdahl sin anställning som kökschef. I dag är hon fortfarande kvar och ansvarar för bland annat frukostserveringen. Och att hon fyllt 85 år märks inte i hennes tempo i serveringen.

Annons

– Jag tycker det är roligt. Än har jag inte känt att jag vill bli pensionär fullt ut, berättar Dagmar Högdahl när vi slår oss ned vid ett bord när gästerna tagit för sig av frukost buffén.

Varje morgon strax efter klockan sex går hon den korta promenaden ned till restaurangen för att förbereda frukosten. Kvällen innan har faten med pålägg förberetts. På morgonen ser hon till att äggen kokas, kaffe bryggs och bröd plockas fram. Det är fullt upp hela morgonen för Dagmar Högdahl. Det ska fyllas på kaffe, mer bröd ska läggas fram och juice tillbringarna ska fyllas på.

– För fem år sedan blev jag ensam när min man dog. Då var det bra att jag hade något att göra, jag hade en uppgift att sköta och behövde inte bara sitta och tänka, säger Dagmar Högdahl.

Eva Eriksson Brusell driver restaurangen och hotellverksamheten i Mellanfjärden tillsammans med sin man Tommy Brusell. Hon uppskattar att Dagmar Högdahl var funnits med i verksamheten under sådan lång tid.

– Vi ger och tar av varandra, vi hjälper varandra och kommer på olika lösningar tillsammans. Jag tycker att Dagmar är en förebild för många äldre i hela landet. Hon är en fantastisk medarbetare, säger Eva Eriksson Brusell.

– Yngre blir man ju inte, men jag känner att jag fortfarande har saker kvar att ge. Jag tror jag blir piggare av att arbeta lite. Jag vill inte bara sitta still på en stol hela tiden, säger Dagmar Högdahl.

– Jag undrar om det finns fler 85-åringar som arbetar dagligen, jag tror att Dagmar är lite unik i sitt slag, säger Eva Eriksson Brusell.

1998 byggdes hotellet i Mellanfjärden och då började hon ansvara för frukostserveringen på restaurangen. Det är under sommarhalvåret som hotellet har allra flest gäster och det är då det är mest saker att göra. Hon bakar även allt fikabröd som säljs.

– Dagmar tillhör min föräldrageneration och de tycks vilja fortsätta arbeta och leva med det. Jag har svårt att se henne bara sitta på en stol och ta det lugnt, hon är en stöttepelare i verksamheten, säger Eva Eriksson Brusell.

– Viktigast är att jag får vara frisk. Men jag känner mig pigg och det beror säkert på att jag har hålligt i gång hela livet. Jag fortsätter jobba tills jag känner att jag är nöjd och inte orkar mer, säger Dagmar Högdahl.

Mer läsning

Annons