Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda i äldreomsorg underbetalda

/
  • Låg lön och deltid till trots. Undersköterskorna Hillevi Bergström, Eva Lundgren och Mats Hagström på Bergesta i Gnarp får kompensation av att brukarna uppskattar deras insatser.
  • – De är bra och omtänksamma här på Bergesta. Det tycker en nöjd Anders Bylin, välkänd gammal kraftkarl och skidåkare från Gnarp, när mats Hagström serverar dricka till kycklingfilén.

– En verkstadsarbetare tjänar ihop en undersköterskas månadslön på två veckor.
– Är det någon som undrar varför det är så få killar i äldreomsorgen?
Frågan ställer Mats Hagström, 53 år, på Bergesta omsorgsboende.

Annons

Om en undersköterska med hundra procents tjänstgöring efter flera år på särskilt boende eller i hemtjänsten når 19 800 kronor i månaden är det en framgång. Individuella lönesättningen ger absolut ingen storkova.

– En nyutbildad 19 -åring är garanterad en grundlön på 18 500 kronor, inflikar fackförbundet Kommunals ordförande i Nordanstig, Barbro Östlund.

Då talar vi om heltidstjänster i äldreomsorgen. De växer sannerligen inte på trän i Nordanstigs kommun. Trots att många önskar gå upp i tid. På Bergesta finns bara en heltidare ute på de två avdelningarna. Lika dåligt ställt är det på Sörgården och Bållebo i Bergsjö och Björkbacken i Hassela. Däremot är situationen något mer normal i fördelning mellan heltid och deltid på Hagängsgården i Harmånger.

– Det är under de hektiska tiderna morgon och kväll som det krävs mycket personal. Där ligger en förklaring till alla deltider, reflekterar undersköterskan Hillevi Bergström.

– Min nuvarande tjänst är 75 procent. Jag kan tänka mig att gå upp till heltid om det är möjligt.

Mats Hagström har bara en halvtid på fast schema. Det är han givetvis inte nöjd med.

– Jag tar därför så många extrapass jag kan få. Jag står ständigt beredd på snabb utryckning från Älgered om de ringer från bemanningsjouren i kommunhuset på morgonen, berättar han.

Mer läsning

Annons