Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulans körde i diket - hjärtsjuk fick vänta

/

Bakhjulsdrivna ambulanser riskerar patientsäkerheten.

I helgen kunde det ha slutat illa, när en ambulans körde fast i snön.

– Fick jag bestämma skulle vi byta ut alla på en gång, säger Roger Westerlund, tillförordnad verksamhetschef i Gävleborg.

Annons

När barnbarnet fyllde år samlades hela släkten uppe i Slätterne, mellan Bergsjö och Strömbacka, i Nordanstigs kommun. Men festligheterna fick ett abrupt slut då en av gästerna plötsligt fick svåra bröstsmärtor.

Ambulans tillkallades. Men hjälpen dröjde och när ambulansen efter en halvtimme kommit fram körde föraren fast bilen i snön och kunde inte komma loss. En del av det inträffade kan skyllas på att Nordanstigsambulansen endast är bakhjulsdriven.

Nu riktar en av de drabbade stark kritik mot ambulanssjukvården. Enligt Gunilla Sporrong har de fordon som inte klarar av den terräng de arbetar i:

– De har ambulanser som inte kan åka på vägarna. Vi som åker mycket i Nordanstig vet att det inte går att ha bakhjulsdrift efter de här vägarna.

Enligt henne måste boende på landsbygden kunna lita på att ambulanserna tar sig fram, trots att vägunderlaget ibland är svårt. Den här gången gick allting bra och den man som fått bröstsmärtor kunde få den vård han behövde.

– Oavsett var i norra Sverige ambulanserna går så bör de vara fyrhjulsdrivna. Det kostar visserligen lite mer att köpa in, men det handlar om att upprätthålla patientsäkerheten, säger Roger Westerlund, tillförordnad verksamhetschef för ambulansvården i Gävleborg.

Enligt honom är flera av ambulanserna som körs i regionen fyrhjulsdrivna. Den i Nordanstig är dessvärre fortfarande bakhjulsdriven. Men flera utryckningsfordon har bytts ut och ytterligare tolv nya ambulanser är beställda.

Mer läsning

Annons