Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Allt går jättesnabbt"

/
  • Besluten om ankomster och vidareslussning från Fröstuna sker mycket snabbt.
  • Bente Sandström har tillbringat många timmar i telefon de senaste veckorna.

Fröstuna skola i Jättendal blir inte asylboende. Däremot fortsätter kommunen att driva tillfälligt boende, så kallat evakueringsboende, för nykomna asylsökande – som nu flyttat in i skolhuset.

Annons

Buden kring vad Fröstuna skola kan användas till i flyktingkrisens Sverige har varit många. Fastigheten besiktades av Migrationsverkets enhetschef i Söderhamn, Lars Ulander, för att den eventuellt skulle tas i bruk som asylboende, men nu har Verket sagt nej, i alla fall i nuläget. Däremot har nu skolhuset blivit tillfälligt boende (ankomstboende) för asylsökande som behöver bo några dagar i väntan på plats på asylboende. Men turerna kring detta har varit många.

Först sa vi ja till 20 platser, sedan blev det 50 . De första kom hit den 22–23 oktober. Det var tio familjer, och när det blev så många fungerade inte så bra att de bodde i gymnastiksalen. Så vi ställde i ordning skolan, där de flyttade in i klassrum, materialrum, personalrum, expeditionen, med mera. Gymnastiksalen används fortfarande för träning, lekar och annat, säger Bente Sandström, chef för Migrations- och arbetsmarknadsenheten i Nordanstig.

De flesta av den första gruppen slussades på torsdagen vidare av Migrationsverket. På lördagsmorgonen, alla helgons dag, anlände en ny grupp, denna gång färre familjer och fler män. Hur länge de blir kvar var i helgen ovisst, men Migrationsverket har förlängt avtalet med kommunen november ut.

Kan det bli ännu längre?

– Det får vi se. Det kan hända. Vi har en grundplanering men skulle det förlängas ytterligare får vi väl titta på det längre fram. Allt går jättesnabbt när vi får meddelande om att några kommer eller ska slussas vidare. Men strukturer och rutiner har börjat fungera, och alla gör ett fantastiskt jobb. Det finns personal där dygnet runt, de talar de stora huvudspråken – persiska och arabiska – och de har verkligen hanterat allt jättebra.

– Även kostavdelningen har varit mycket flexibla och haft beredskap för att lösa frågor kring maten. Vi hämtar mat i kantin från Hagängsgårdens äldreboende, säger Bente Sandström, som är mycket imponerad av alla som ställer upp ideellt:

– De är jätteengagerade, mycket positivt. Jag har en mejl-lista där jag skickar dagrapporter och information om vad som händer. För att få den kan man mejla bente.sandstrom@nordanstig.se

Läs även om: Flyktingar som kommit till Jättendal: "Vi är väldigt tacksamma"

Mer läsning

Annons