Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla vet inte vad civilsamhället är"

/
  • Under tisdagen jobbade grupperna med frågor kring hur kommunen, näringslivet och civilsamhället ska kunna samordna sina resurser.

Den här Överenskommelsen har förvisso med politik att göra, men även med människors initiativförmåga. I bästa fall kan den spara pengar åt Nordanstigs kommun, det vill säga: alla invånarna.

Annons

Initiativet kommer uppifrån, från regeringen, och nu gäller det att förankra tankarna hos gräsrötterna, samt att se till så det inte bara blir ytterligare ett antal förslag och visioner som blir kvar på skrivbordsnivå.

Inledningen, då ordföranden i riksorganisationen Hela Sverige ska leva satt uppkopplad via Skype, hölls i våras. Nu är det dags för skrivargruppen som då formerades att jobba vidare. I den ingår bland andra kommunalrådet Monica Olsson, (S), ordföranden i företagareföreningen Per-Ola Wadin och Hassela IF:s Micke Högdahl.

I tisdags samlades näringsliv, föreningsliv, kommuntjänstemän och politiker till seminarier. Totalt diskuterade ett 30-tal personer i olika grupperingar kring hur man kan utveckla en samverkan i Nordanstig mellan kommunen och det som brukar kallas civilsamhället. Det vill säga: alla som drivs av idealitet i sitt engagemang – allt från Röda korset och kyrkan till hembygdföreningar, idrottsföreningar med mera.

Initiativet i Nordanstig ligger hos föreningsrådet, och UIf Sundblad är på det stora hela nöjd med seminarierna:

– Alla är positiva till idén med Överenskommelsen och många värdefulla förslag har kommit in. Nu skall skrivargruppen träffas igen i början av oktober.

Tanken är att de ska knåpa ihop ett färdigt förslag på lämpliga åtgärder, vilket ska lämnas till politiken i mitten av oktober, för att antas av kommunfullmäktige före årsskiftet

Monica Olsson tyckte det var bra diskussioner, men är bekymrad över att Överenskommelsen är så okänd ännu:

– Man får inte nedslås av att det är litet folk, nästa gång kommer kanske fler. Men problemet är ju att alla vet inte vad civilsamhället är, det måste informeras mera.

Mer läsning

Annons