Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldring vanvårdad på Hagängsgården

/
  • Hagängsgården har haft flera unga oerfarna vikarier i sommar. Det har inte fungerat så väl. Rapporterad händelse är nästan förödande för boendets rykte.

En 87-årig kvinna vanvårdades i somras på omvårdnadsboendet Hagängsgården i Harmånger.

Tjänstgörande omsorgspersonal och inhyrda stafettsjuksköterskor nonchalerade hennes belägenhet med svåra och växande trycksår. Kvinnan avled 18 augusti.

– Det värsta jag upplevt, säger Eva Bergkvist, ordinarie sjuksköterska.

Annons

Eva Bergqvist trodde inte sina ögon när hon återkom från sin semester den 21 juli och upptäckte vilket eländigt tillstånd kvinnan befann sig i. Hon slog omgående larm och såg till att behandling sattes in.

Den åldriga kvinnan var ordinerad olika mediciner bland annat blodförtunnande. Trots att hennes hälsotillstånd förändrades och hon blev allt svagare, har inte doseringen ändrats. Man ska även ha missat att ge medicin. Obligatorisk avvikelserapport saknas.

Eva Bergkvist ordnade så att kvinnan kom akut till sjukhus den 3 augusti. Hon skickades omgående tillbaka trots sitt dåliga skick. Den 10 augusti lades hon in på sjukhuset efter påtryckningar från kommunens sjuksköterska. En vecka senare var patienten död.

Eva Jonsson är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nordanstigs kommun. Hon säger att det inträffade är ytterst allvarligt och att personalens passivitet inte går att försvara.

Efter genomförd intern utredning tvekar hon inte. De medarbetare på Hagängsgården som haft omsorgen om kvinnan har inte levt upp till sitt ansvar.

Mer läsning

Annons