Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboenden får egen doktor

En specialist på ålderdomssjukdomar knyts till hälsocentralen i Harmånger.

Läkaren Curt Åström, från Hudiksvall ska tjänstgöra en dag i veckan och inrikta sig på patienter som vistas på särskilda boenden.

Annons

– Geriatrikerna blir allt färre till antalet och det är en framgång för oss att vi har lyckats knyta upp Curt Åström, kommenterar verksamhetschef Per Granström på Hälsingeläkarna i Harmånger.

Kontrakt är nyligen skrivet. Åström börjar sitt nya uppdrag nästa vecka. Bergesta i Gnarp och Hagängsgården i Harmånger ingår i ansvarsområdet. Vid sidan av inriktningen på geriatrik är han även utbildad reumatolog.

– Han kommer att göra kontinuerliga ronder på de två servicehusen. Många av de boende är så svaga och har så många krämpor att det är en påfrestning för dem att åka iväg för att träffa en doktor. Därför är det här ett skonsammare system och det tillämpades även när Seth Nilsson tjänstgjorde här, förklarar Per Granström.

Förutom att vara på plats en veckodag kommer geriatrikern att vara nåbar på andra tider om sjuksköterskorna i äldreomsorgen behöver läkarstöd.

Curt Åström, 58 år, är inget okänt ansikte i Nordanstig. Han är bördig från Högen där han har sitt fritidshus. För drygt tio år sedan arbetade han en period som familjeläkare på hälsocentralen i Bergsjö.

Mer läsning

Annons