Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 Trimajobbare får gå.

15 metallare får lämna Trima. Samtliga har jobbat mer än tio år på företaget. Den yngste är 34 år.

Annons

Ursprungliga varsellistan på 17 stycken kunde minskas genom att två veteraner erbjöds pensionslösning.

– Det här känns tufft när arbetsmarknaden ser ut som den gör. I december ifjol fick åtta man sina uppsägningar. Nu är vi uppe i det dubbla, säger Bobo Olsson, ordförande i IF Metalls fackklubb på Trima AB i Bergsjö.

Förhandlingarna på lokal nivå avslutades på onsdagseftermiddagen. Bobo Olsson hade sällskap av styrelseledamöterna Göran Larsson och Mats-Ove Ädel på arbetstagarsidan medan Trimas platschef Peter Sandström fick uppbackning av Ålö - koncernens personaldirektör i Umeå, Lena Rydström.

När förhandlarna bröt upp var de eniga om hur många som behöver sägas upp. Men när det gällde uppsägningstidernas längd gick uppfattningarna helt isär. Bolaget ville ha differentierade uppsägningstider för de medarbetare som anställts före den 1 januari 1997. Man hänvisade till den uppmjukning av lagen om anställningstrygghet som skedde vid den tidpunkten.

IF Metall står däremot benhårt fast vid sitt krav att samtliga ska ha sex månaders uppsägning. Av den anledningen så avstod arbetstagarparten att skriva under förhandlingsprotokollet.

Frågan har nu lyfts upp på en högre förhandlingsnivå. Ombudsmän från avdelning 7 i Hudiksvall sätter sig vid förhandlingsbordet med arbetsgivarens företrädare, Teknikföretagen.

Mer läsning

Annons