Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket blåbär väntas i skogarna

/
  • Blåbären är långt ifrån mogna än – bärsäsongen beräknas bli både sen och utdragen på grund av det svala sommarvädret.
  • Massor av nytillväxt ljusgrönt blåbärsris frodas i skogarna just nu.
  • Sällsynt syn – ett hjortron på god väg att mogna.
  • Även hjortronsäsongen är försenad på grund av den svala sommaren.
  • Det finns gott om lingonblom på många ställen i hälsingeskogarna.
  • En blivande lingontuva av rang.

Årets blåbärprognos från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, antyder en väldigt bra – men sen – blåbärssäsong i hela Norrland. Bärtätheten beräknas bli runt 40 procent över genomsnittet för de föregående tolv åren.

Annons

Den som ger sig ut i Hälsinglands skogar för att leta blåbär just nu får gå hem tomhänt – de eftertraktade bären är på de flesta ställen inte ens i närheten av att vara mogna.

Den hittills svala sommaren har gjort att bären mognar mycket senare än normalt. Men den som väntar på något gott kan, i det här fallet, bli rikligt belönad – tillgången på blåbär ser nämligen ut att bli väldigt god i hela Norrland enligt den bärprognos som SLU presenterade på onsdagen.

– Ja, det ser ut att bli en bra blåbärssäsong i stora delar av landet, särskilt i Norrland ser det väldigt lovande ut, säger Ola Langvall, försöksledare vid SLU:s enhet för skoglig fältforskning.

– Generellt så kan jag säga att blåbärsriset växer väldigt bra i år, det är väldigt mycket grönt i skogarna. Vädret har varit gynnsamt för riset. Det kan också vara lite kompensation för att mycket ris torkade bort förra året, det har återhämtat sig nu.

Men den starka tillväxten av nytt ris gör också att blåbären – som inte växer i det färska riset utan i fjolårets – kan bli svårare att hitta.

– Allt det gröna kan göra att det är svårare att se bären, eftersom de kommer på fjolårsgrenarna.

Den som vill hitta blåbär gör alltså bäst att leta under de frodiga mattorna av färskt, ljusgrönt ris.

– Det kan göra det lite mer svårplockat i år, men samtidigt så bådar den starka ristillväxten gott inför nästa blåbärssäsong, säger Ola Langvall.

När det gäller hjortron, som normalt sett brukar vara mogna i Hälsingland vid det här laget, så har även de bären försenats av de låga temperaturerna. Någon prognos för hjortron görs inte av SLU.

– Jag har inte så bra koll på hjortronen, förutom att jag vet att mognaden är kraftigt försenad. Så det är alldeles för tidigt att ge upp om man har varit ute och inte hittat några bär. Gå ut igen om ett par veckor så kan det se annorlunda ut, råder Ola Langvall.

Hur årets lingonsäsong kommer att bli är för tidigt att säga än, SLU:s lingonprognos kommer inte förrän i början av augusti. Det som redan nu går att säga är att om man ser rikligt med lingonblom så brukar det borga för en god tillgång av bär.

– Lingonen är lite stadigare än blåbären. Det kan hända mer med blåbären än med lingonen mellan blomning och bär. Lingonen blommar senare och riskerar därför inte att drabbas av frost. Lingonen är inte heller speciellt torkkänsliga, så ser man mycket blom på lingonriset är det ett bra tecken – då brukar det bli bär.

En faktor som skulle kunna bli problematisk för lingonen denna sena bärsäsong är själva mognaden, säger Ola Langvall.

– Får vi en tidig, sval höst så riskerar lingonen att inte hinna mogna alls på vissa platser. Men på de flesta håll borde det inte bli några problem.

Mer läsning

Annons