Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjältbrand kan leva i djurgravar

/
  • En mikroskopbild av mjältbrandsbakterier från den amerikanska arméns medicinska forskningscentrum.

För andra gången under 2000-talet har svenska djurbesättningar drabbats av den allvarliga sjukdomen mjältbrand. För att bättre kunna hantera nya utbrott görs nu ett försök att kartlägga var djur som dog på 1900-talet grävdes ned. Enbart i Gävleborgs län inträffade 91 utbrott - men de exakta gravplatserna kan bli svåra att finna.

Annons

– Det finns inte dokumenterat, berättar Marianne Elvander som är chef för enheten för sjukdomskontroll och beredskap på Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Frågan har betydelse eftersom mjältbrandssporer kan vila i jorden i över 100 år och aktiveras om de grävs upp. Att veta var riskområdena finns kan vara bra när man ska schakta för hus- och vägbyggen. Dessutom kan det gå snabbare att identifiera nya sjukdomsutbrott om man vet att sporer från nedgrävda djur kan vara smittkällan.

SVA inventerar därför vilka gårdar som drabbades av mjältbrandsutbrott från 1901 fram till det senaste stora utbrottet 1956-57.

Hon hoppas dessutom att de lokala LRF-avdelningarna ska kunna skapa kontakt med personer som har närmare upplysningar om var kadavren grävdes ned. En omröstning på lantbrukstidningen ATL:s webbplats antyder att sådan kunskap faktiskt finns ute i landet. På frågan "Känner du till några mjältbrandsgravar där du bor?" svarar 15 personer ja, medan 156 svarar nej.

Mer läsning

Annons