Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner i skulder för underhåll

Hälsinglands föräldrar är tillsammans skyldiga över 23 miljoner till kronofogden, pengar som skulle ha betalats in som underhållsstöd.

Annons

Nära sex av miljonerna är föräldrar i Hudiksvalls kommun skyldiga och två av dem står Nordanstig för. 204 föräldrar i Hudiksvall och 56 i Nordanstig har tillsammans en skuld på över sju miljoner kronor. De flesta av dem har flera anmärkningar och många har dessutom skulder utöver sina obetalda underhållsbidrag.

– Det är snarare regel än undantag att de här föräldrarna har andra skulder som också ligger hos oss, säger Börje Johansson hos Kronofogden.

Den i Hudiksvalls kommun som toppar listan över skulder är en man bosatt i Hudiksvall, med en underhållsstödsskuld på 179 240 kronor. I Nordanstig har en man från Gnarp en skuld på 262 768 kronor och därmed högst i kommunen.

Föräldrar är skyldiga att betala underhåll för sina barn tills de fyller 18 år eller har gått ut skolan, men längst tills de är 21 år gamla. Hur stort bidraget är beräknas utifrån barnets behov och hur föräldrarnas ekonomi ser ut. Däremot finns ett maxtak för stödet som ligger på 1 273 kronor i månaden. Efter en månads försening i betalningen får den betalningsskyldige en påminnelse, och efter fem månader hamnar skulden hos Kronofogden.

Om föräldern som ska betala sin skuld inte alls har några pengar, kan han eller hon ansöka om anstånd för att skjuta upp den hos Försäkringskassan. 85 procent av de betalningsskyldiga föräldrarna är män och den med högst skuld i Hälsingland bor i Söderhamns kommun och är skyldig Kronofogden 301 371 kronor.

Mer läsning

Annons