Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbesparing med färre chefer

Landstinget ska spara tre miljoner på att rationalisera bort chefer.
Divisionschef Roger O Nilsson föreslår att habiliteringen försvinner som eget verksamhetsområde.

Annons

Habilitering handlar om att hjälpa personer med varaktiga funktionsnedsättningar att bättre klara det dagliga livet.

Roger O Nilsson föreslår att syn- och hörselhabiliteringen blir en del av ögon- respektive öronsjukvården. Kom-X, som arbetar med kommunikationshjälpmedel, flyttas till kommunförbundet Hjälpmedels SAM. Utredningsverksamheten för autismspektrumdiagnoser flyttas till vuxen- respektive barn- och ungdomspsykiatrin, som redan gör utredningar kring neuropsykiatriska diagnoser som adhd.

Handikapprörelsen är nöjd både med förslaget och hur personalen och brukarna fått vara delaktiga i arbetet med det.

– Att syn ligger under ögon och hörsel under öron känns rätt självklart. Det är bra att Kom-X hamnar under Hjälpmedels SAM. Ofta kan de som kommer till Kom-X också behöva andra hjälpmedel. De med neuropsykiatriska diagnoser passar bättre inom psykiatrin, säger Kerstin Westin Anderson, ordförande för handikapprörelsens samarbetsorganisation, HSO, i Gävleborg.

HSO motsatte sig att alla barn- och ungdoms- samt vuxenhabilitering skulle hamna under psykiatrin samt att hörseltolkcentralen skulle tillhöra den administrativa förvaltningen LOV.

– Vi föreslog att barn- och ungdomshabiliteringen skulle bli en del av barn- och ungdomssjukvården, men det låter bra med helhetstänket från noll till hundra år, där man inte behöver flyttas till specialmedicin när man fyller 18 år.

Mer läsning

Annons