Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människohandlare synliga i Gävleborg

Engelskspråkiga anläggningsarbetare har setts till i Gävleborgs län. Enligt polisen sysslar de med människohandel.

Annons

– Det handlar främst om irländare och britter som har kommit till Sverige, och på vägen från hemländerna har de plockat upp arbetskraft, säger Mikael Hedström, presstalesman på polisen i Gävleborgs län.

Polisen har flera fall där arbetskraft till anläggningsarbetarna blivit utnyttjade, lurade, fått dålig lön och inget ordnat boende.

– Det är människohandel, säger Hedström.

De kringresande arbetarna sysslar främst med stenläggning och markarbeten. De tar sig in i bostadsområden och eftersöker arbete. Om arbete har utförts har det ofta tillkommit komplikationer som dålig kvalité, ej utfört arbete trots betalning eller allmänt tjafs om pengar.

Det finns nu uppgifter på att anläggningsarbetarna varit i Gävleborgs län. Polisen har sett till dem i de norra delarna av Hälsingland.

Arbetarna har aldrig hotat eller tvingat till sig jobb, men däremot har folk som fått arbete utfört av dem känt sig hotade och trakasserade.

– Man behöver inte vara orolig, utan man ska helt enkelt bara tacka nej till deras erbjudanden, säger Mikael Hedström vid polisen.

Mer läsning

Annons