Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många turistmål står utanför bokningssystem som kostat miljoner

/
  • Erika Rydstrand, Furuviksparken.

En digital plattform med ett gemensamt bokningssystem är en central del i det stora projektet som ska lyfta besöksnäringen i Gävleborg.
– Den digitala tillgängligheten börjar ta form. Hela länet är bokningsbart på nätet, säger Niclas Cronsell, chef för enheten Arbetsmarknad och kompetens på Region Gävleborg.

Annons

Menen granskning visar att det haltar. Flera aktörer inom besöksnäringen är inte anslutna till bokningssystemet.

Kungsbergets fritidsanläggningar i Gästrikland, en av de större och växande aktörerna, har inga planer på att gå med.

– Vi har ett specialanpassat bokningssystem för Branäs och Kungsberget, säger utvecklingschefen Jonas Lundblad.

När "Nu kör vi-projektet" startade 2011 var han med i marknadsrådet med andra företrädare för besöksnäringen men han klev av i ett tidigt skede. Han ser inte att skidanläggningen haft någon nytta av projektet.

– Vi har haft en jättebra tillväxt under tiden. Men den har vi skött på egen hand, säger han.

Inte heller Furuviksparken, en av de aktörer som drar mest turister i regionen, har kopplat upp sig på den digitala plattformen.

– Koncernen har ett gemensamt bokningssystem för parkerna som ingår. Vi har inte sett att det skulle bli bättre om vi kör dubbelt, säger Erika Rydstrand, Furuviksparkens marknadschef.

Men parken har ändå haft nytta av projektet, menar hon och pekar på det ökade samarbete som gynnar alla aktörer i branschen.

Forskarna som följt projektet har fått signaler om att systemet Citybreak är krångligt för "vanliga användare". Det kan kräva utbildning och personal med särskild kompetens.

Några kritiker har också pekat risken att bli beroende av företaget som levererar systemet. Kopplat till projektet hade leverantören fakturerat cirka 2 miljoner kronor fram till slutet av förra året.

Meningen är att samordningen och marknadsföringen av turismen i länet ska samlas i ett regionalt bolag där kommunerna är delägare.

Än så länge är bara Hudiksvall och Nordanstig ägare men både Gävle och Söderhamn är på väg in.

– I september ska vi ta beslut om vi ska gå in i bolaget, säger Tove Elvelid, kommunal förvaltningschef i Gävle.

Gästrikekommunerna har enats om att samla sina turistorganisationer kring Visit Gavle som i sin tur blir en del i bolaget Visit Hälsingland Gästrikland AB.

Följeforskarna menar att det skulle innebära "legitimitetskris" om jobbet med en ny organisation för turismen stannar av när projektet är slut.

Det måste också vara tydligt vad det kostar för kommunerna att gå in som delägare i turismbolaget om besöksnäringen inte engagerar sig tillräckligt mycket, menar forskarna.

Mer läsning

Annons