Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många köper begagnade båtar

/

Försäljningen av nya båtar har minskat de senaste åren. Samtidigt har försäljningen av begagnade båtar och tillbehör ökat. Men privata båtägare tvingas nöja sig med vrakpriser för att få sina båtar sålda.

Annons

Sten Olsson, vice ordförande i Svenska Båtunionen, tycker att framtiden ser mörk ut för många båtförsäljare.

– Båtmarknaden är en svängig bransch. När det är dåliga tider varken kan eller vågar folk investera i nya dyra ägodelar, och att köpa båt är dyrt, säger han.

Det har gjort att marknaden för begagnade båtar har vuxit, vilket i sin tur har gett båtköpare större chanser att hitta fina begagnade båtar till riktigt bra priser, enligt Sten Olsson.

– Det ligger ute runt 30 000 båtannonser på Blocket som privatpersoner lagt ut, men många ligger där i flera år. Man kan inte slänga upp en suddig bild på Blocket och tro att folk ska bli intresserade. Det krävs en bra bild och en upputsning av båten, om man inte säljer den till ett vrakpris förstås.

Sten Olsson berättar att det nu är köparnas tid på båtmarknaden och att privata säljare inte kan förvänta sig särskilt mycket.

– Ska du sälja din båt måste du kräva ett realistiskt pris. Du kan inte tro att du ska få tillbaka de pengar du köpt båten för.

För motorbåtar som säljs av företag har medianpriset minskat med hela 41 procent på bara ett år, enligt ny statistik från Blocket.se. Segelbåtarna har fallit med 28 procent.

Jens Bergqvist på Berglunds båt & motor i Hudiksvall, berättar att företaget ökat sin tillbehörsförsäljning med 50 procent från ifjol.

Mer läsning

Annons