Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många döda i trafiken i år

/

Hittills i år har 12 personer omkommit i trafiken i Gävleborgs län. Det är två fler är under hela förra året.

– Jag vet inte hur vi ska kunna bemöta detta eftersom vi inte vet vad det beror på, säger Ulf Canerius, chef vid trafiktjänsteenheten polisen Gävleborg.

Annons

Trots att en synlig trend visar att färre trafikoffer skördas i länet enligt statistik från 1985, har trenden redan brutits från förra årets statisktik. Under hela 2011 omkom 10 personer i trafiken i länet, i år har 12 personer fått sätta livet till. Ulf Canerius som pratat med både trafikverket och transportstyrelsen har inte sett något mönster som kan förklara den höga statistiken.

– Det har inte skett någon försämring av kvaliteten på vägar eller bilar. Antalet alkoholpåverkade förare bakom ratten har minskat så det beror inte på det. Det enda vi vet idag är att det beror på slumpen, säger han.

Statistikern Jan Ifver vid Transportstyrelsen tror inte att det skett ett trendbrott.

– Det är såklart en tragedi för de anhöriga som drabbas, men det är inget märkvärdigt att vi får den här typen av siffror när skillnaden är nere på ental. Hade vi vetat när och var olyckorna skulle inträffa så skulle vi ju inte ha några olyckor, säger han.

Mer läsning

Annons