Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män eller kvinnor – De kör bil bäst

/
  • Anton Johansson, 18, har ungefär 50 procents chans att klara uppkörningen. Hade han varit kvinna hade oddsen sett ännu bättre ut.

Trafikverkets statistik avslöjar vilka som kör bil bäst i Hälsingland.

Annons

Det är dags att kasta bort den manschauvinistiska fördomen att kvinnor inte kan köra bil en gång för alla.

För enligt Trafikverkets statistik över godkända förarprov slår kvinnorna männen på fingrarna i trafikkunskap.

– Statistiken visar att det är fler kvinnor som blir godkända, säger Mika Saväng, chef för enheten förarprov i Gävle, med ansvar för Gästrikland, södra Hälsingland och Dalarna.

Varför kvinnorna i Hälsingland kör (åtminstone vid uppkörningstillfället) bättre än männen vågar han inte svara på. Däremot vet han vad som krävs för att klara sin uppkörning.

– Att man är väl förberedd och lärt sig det kursplanen innehåller. Då har man störst chanser att klara sig, säger Mika Saväng.

Anki Persson är trafiklärare och utbildningsledare på körskolan Driver i Söderhamn. Med tio års erfarenhet vet hon att det finns skillnader mellan killar och tjejers beteende bakom ratten.

– Man ska inte dra alla över en kam, men killar tar oftast för sig mer i trafiken och är benägen att ta lite större risker. Tjejerna är mer riskmedvetna än killarna, säger hon.

18-åriga Söderhamnskillen Anton Johansson har pluggat till körprovet sedan januari. Trots att han har oddsen något emot sig tror han att körkortet är nära. Han tror att skillnaden mellan könen beror på attityder.

– Killar vill få det överstökat så fort som möjligt, medan tjejer gör det när de är redo och övar mera, säger han.

Mer läsning

Annons