Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyktvandring till Forsmark

På lördag genomförs en lyktvandring till Forsmark för kärnkraftens offer.
Bakom arrangemanget står två kvinnor från Hälsingland som är medlemmar i Folkkampanjen mot kärnkraft och kärvapen och Kvinnor för fred.

Annons

My Leffler från Bollnäs har länge varit en aktiv kärnkraftsmotståndare. Tillsammans med Lena Dahlin Klaar, ordförande för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, är hon initiativtagare till lyktvandringen till Forsmark.

De menar att säkerheten i de svenska kärnkraftverken lämnar mycket att önska.

- I Forsmark är säkerheten direkt undermålig enligt säkerhetsrapporterna. Och trots att de har fått uppskov har de ännu inte lyckats uppfylla kraven, säger My Leffler.

För att uppmärksamma de olyckor som ligger närmast i tid, Fukushima och Tjernobyl, kommer de att gå med tända lyktor från Forsmarks kyrka till kärnkraftverket. Senare på kvällen är det bön för Forsmark med diakonen och aktivisten Annika Spalde.

- Det är inte ansvarsfullt att driva kärnkraften vidare, särskilt inte med tanke på att det finns många nya energikällor. Lyktvandringen är en påminnelse om alla de offer som kärnkraften kommer att skörda. Frågan är inte om, utan när olyckor inträffar, säger My Leffler.

Mer läsning

Annons