Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösning för asylsökande på BB

Nu har Migrationsverket sett till att det finns taxikvitton på BB i Hudiksvall som kan lämnas ut till asylsökande kvinnor som inte har pengar för resan hem.

Annons

Det var i december förra året som personal vid BB i Hudiksvall slog larm om att asylsökande mammor stod utan pengar när de skulle åka hem.

Sedan några veckor tillbaka finns det nu en rutin för hur personalen ska agera och tillgängliga taxikvitton att dela ut. Möjligheten har hittills utnyttjats en gång.

– Vi är nöjda med hur det här löst sig, säger barnmorskan Kristina Holmsten.

– Vi har också genom landstinget fått ut till mödravårdscentralerna att de ska uppmana asylsökande gravida att uppsöka Migrationsverket för att ansöka om extra bidrag för kostnader i samband med födelsen och för att få ett taxikvitto av oss för resan upp till BB, säger Lars Ulander, chef för Migrationsverkets enhet i Söderhamn. Det är inte alltid vi på Migrationsverket vet vilka asylsökande kvinnor som är gravida.

Lars Ulander är nöjd med den ekonomiska uppgörelse som Migrationsverket gjort med landstinget.

– Till BB står vi för den faktiska reskostnaden, men därifrån tar landstinget det som en sjukresa och vi betalar bara 40 kronor.

Mer läsning

Annons