Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yvonne Oscarsson om nya uppdraget: "Den största utmaningen blir att få till ekonomin"

/
  • Yvonne Oscarsson blev ordförande i omsorgsnämnden efter att Helena Brink hoppat av.

Yvonne Oscarsson (V) tillträdde som ordförande i omsorgsnämnden för en tid sedan och nu pågår arbetet för att få ordning på finanserna, vilket hon tror kräver samarbete.
– Många måste hjälpas åt för att vi ska klara det här, säger hon.

Annons

Efter Helena Brinks (C) avhopp fick Yvonne Oscarsson förfrågan om att bli ordförande i omsorgsnämnden. Hon bestämde sig för att tacka ja till ordförandeskapet eftersom hon anser att omsorgsfrågor är viktiga.

Läs mer: Toppolitiker avgår som ordförande i Ljusdal: "Uppdraget har tagit för mycket kraft"

Läs mer: Hon blir ny ordförande i omsorgsnämnden i Ljusdal

– De är de frågor som jag har brunnit för längst. Det är också de frågor som gjorde att jag blev politiskt aktiv från början.

Hon kände dock en viss tvekan till att ta uppdraget på grund av omsorgsnämndens svåra ekonomiska läge.

– Det är klart att det inte var alldeles självklart att tacka ja, men vi har pratat om den ekonomiska situationen inom Valliansen och där har vi också sagt att vi måste hjälpas åt. Sedan var det ju inte självklart att lämna det näst tyngsta politiska uppdraget i kommunen.

Hon vill inte kommentera Helena Brinks avhopp eller insats som ordförande, annat än att hon har förståelse för beslutet att lämna uppdraget.

Läs även: Nye socialchefen: "Jag är ödmjuk inför det faktum att det är en svår utmaning"

– Jag ser ju att det har hänt väldigt mycket under åren och det har ju varit tufft. Jag har full respekt för de beslut hon tar i sitt liv.

Yvonne Oscarsson berättar att hon tidigare har haft poster inom verksamheter som haft det svårt pengamässigt, bland annat som ordförande i dåvarande barn- och utbildningsnämnden och för Vänsterpartiets distrikt.

– Jag känner att jag har varit med om tuffa uppdrag tidigare, men kanske inte så här tuffa rent ekonomiskt.

Läs också: Jonas Sjöstedt besökte Ljusdal: "Viktigt att träffa väljare"

Sedan hon tillträdde som ordförande har hon försökt sätta sig in i vad som behöver göras.

– Jag har gjort det jag har hunnit med. Jag och Mikael Björk ska tillsammans besöka verksamheter. Jag har också gått i genom tidigare protokoll och så ska jag träffa ekonomerna. Omsorgen i Ljusdal har en fantastiskt bra personal.

För att vända trenden med omsorgsnämndens stora budgetunderskott tror Yvonne Oscarsson på samarbete.

Läs även: Fortsatt mörkt för omsorgsnämnden i Ljusdal –åtta miljoner försvunna

– Många måste hjälpas åt för att vi ska klara det här. Politiken måste göra sitt och verksamheterna måste göra sitt. Den största utmaningen blir att få till ekonomin. Ända sedan 2010/2011 har det varit ett underskott som har släpat med och blivit större och större. Som jag ser det nu är det nästan en omöjlighet att hämta igen allt.

Det finns ännu inga konkreta förslag för hur man ska minska kostnaderna inom verksamheterna. Enligt Yvonne Oscarsson är det äldreomsorgen som är den största utgiftsposten. Där är ett förslag är att införa självstyrande enheter.

– Det tror jag väldigt mycket på och det finns det även önskemål på från verksamheterna. Man kanske kan lägga upp arbetsveckan på ett annat sätt. Människor som känner sig delaktiga i sin egen arbetssituation mår bättre.

Mer läsning

Annons