Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoga för män i Ljusdal: "Jag måste få fler män att börja med yoga"

/
  • Johan Lundback beskriver ashtanga vinyasa yoga som en integration av kropp, sinne och själ.
  • På tisdagar är det yoga för män på Stark yoga i Ljusdal. Johan Lundback håller i kursen och hans mål är att få fler män att börja med yoga.
  • Johan Lundback började med yoga för Camilla Silver för sex år sedan. Nu undervisar han själv i ashtanga vinyasa yoga.

Johan Lundback är yogalärare på Stark yoga i Ljusdal. Han vill få fler män att börja med yoga och kör därför sedan några år tillbaka kursen "Yoga för män".

Annons

Johan Lundback har tidigare sysslat med kampsport, och när han för sex år sedan gick på sitt första yogapass för Camilla Silver på Stark studio i Ljusdal trodde han sig vara vältränad och i form.

– Jag var helt ensam man bland en massa kvinnor, och när jag såg hur himla starka och smidiga de var och jag själv låg som en blöt fläck på golvet efteråt så kände jag att här finns det någonting.

Han bestämde sig där och då.

– Jag måste få fler män att börja yoga helt enkelt, för jag kände själv att det var så bra för mig.

Läs även: Världens starkaste man kommer till Valla Wellness i sommar

Han kände snabbt av positiva effekter av yogan, både fysiskt och mentalt.

– Jag kände mig lugnare, mer harmonisk och balanserad, säger Johan Lundback.

Johan beskriver ashtanga vinyasa yoga, vilket är den typen av yoga han undervisar i, som en integration av kropp, sinne och själ.

– Det finns ett stort andligt djup inom yogan som jag själv tilltalas av, men som man också helt kan utesluta om man vill. Alla som kommer hit kommer hit av olika skäl. Det kan vara att man vill bli mjukare, eller starkare eller lugnare eller att man lockas av just den andliga delen.

För att få fler män att börja med yoga startade Johan för ungefär tre år sedan kursen yoga för män.

– Ja, det blev en kurs enbart för män. Det kan ju tyckas lite konstigt – varför ska man vara tvungen att dela upp? Men det handlar inte så mycket om att dela upp som att hitta ett forum där män kan inspireras av varandra, säger Johan Lundback.

Han tror att många män kan känna sig generade kring kvinnor i den situation som yoga innebär. Man låter, man är stel, man svettas och kanske tycker att man luktar illa.

– Det här blir en liten snäll introduktion in i yogavärlden. Sen hoppas jag ju att alla tar sig vidare och även kommer till våra klasser som är till för alla.

Från att de var några få, till att de i dag är en grupp på ungefär 18 karlar. Yoga för män har växt långsamt, men stadigt, under de tre år som Johan har hållit i kursen.

– Eftersom de återkommer och det blir fler och fler för varje termin så finns det ju uppenbarligen någonting som är tilltalande, säger Johan Lundback.

Han tror att det till stor del är det fysiska som lockar till sig männen, och det är någonting han till en början brukar fokusera mycket på i undervisningen.

Stefan Netsman är en av de som varje vecka går på yoga för män. Han började då han kände att han började bli lite "gubbstel" som han uttrycker det. Till en början gick han på yoga både för kvinnor och män, och tycker egentligen inte att det spelar någon roll vilka man yogar med.

– För man yogar egentligen bara med sig själv, säger Stefan.

Men han tycker att det är roligt med yoga enbart för män, och han tror att det får fler män att våga prova yoga.

– Ja, det tror jag. Definitivt. Jag tror att det är ganska många som tänker att det kanske är lite konstigt det där med yoga. Vad fan är det, sitter man och andas och hummar? Men börjar några så tror jag att fler hänger på.

Mer läsning