Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxna måste prata med barnen

/
  • Niclas Ottosson föreläste i Ljusdal om hur sociala medier fungerar och hur vuxna kan agera för att förebygga att barn och ungdomar råkar illa ut i sociala medier på nätet.

Vuxna måste ta ett större ansvar för barnens internetvanor genom att samtala med dem om hur sociala medier fungerar och hur man kan förebygga att barn och ungdomar råkar illa ut på nätet.

Annons

Niclas Ottosson föreläste på onsdagskvällen inför en stor skara åhörare i Slottegymnasiets aula.

Att delta i chattar i sociala medier betyder i många fall att främst barn och ungdomar delar med sig av sin vardag, öppet och ofta utan tanke på att meddelanden och bilder kan spridas i en mycket vid krets. Intima budskap kan fångas upp och slå tillbaka mot avsändaren.

Kränkningar har funnits på nätet länge, men kanske inte alltid uppfattats som möjliga att anmäla.

– Det är svårt att säga om det faktiskt blir fler fall eller om det beror på en ökad medvetenhet och därmed fler anmälningar från användare, säger Niclas Ottosson.

– Alltfler känner sig utsatta genom det som skrivs och bilder som läggs ut i pinsamma situationer. Kränkt är man när man känner obehag av det som skrivs och visas om en person på nätet, säger Niclas Ottosson.

Hur kan man som vuxen agera för att få sitt barn att förstå riskerna man utsätter sig för genom att medverka i sociala medier?

– Det finns många verktyg att ta till. Det bästa är att man sätter sig ned med sitt barn och pratar om vad som händer på nätet och hur barnet känner för det som skrivs där.

– Att prata med andra och se hur de gör för att lösa sina problem kan ge en ny infallsvinkel till problemet, säger Niclas Ottosson.

– Det viktigaste är att man som förälder och barn pratar om det, om vad som förekommer på nätet, och att man

Mer läsning

Annons