Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa hoppade i med fötterna före andra gjorde "bomben" – i iskallt vatten

/

En vak i Kyrksjön och badvilliga elever. Det var ingredienserna för Räddningstjänstens traditionsenliga information om isvett.

Annons

Det ser ljust ut för potentiella angelfiskare i påsk. Isen är tjock på sjöarna i kommunen enligt räddningstjänstens Kjell-Inge Wennberg, men han poängterar att man alltid ska vara försiktig när man beger sig ut på en is.

– Det är 50 centimeter kärnis här på Kyrksjön, och på sjöarna överlag är det lugnt. Men om man går ut på älven ska man passa sig, där kan det vara lurigare, säger han.

Läs också: Iskallt bad i Kyrksjön

På onsdagen var det inte isen som eleverna från Ljusdals kommun skulle vara rädda för – utan kylan de snart skulle möta i Kyrksjöns kalla vatten. Enligt traditionen erbjuder Räddningstjänsten i Ljusdal in elever för att testa att bada i isvak i Kyrksjön. I år kom elever från särskolan, Stenhamreskolan och friskolan Vintergatan för att bada. Det för att öka medvetenheten och kunskapen kring drunkningsolyckor och hur man kan rädda någon ur vattnet. Och nu var det alltså dags, men innan eleverna fick frivilligt hoppa i det kalla vattnet behövdes det information och en livlina runt magen.

– Ta med er isdubbar, flythjälp och var aldrig ensam ute på isen, säger Kjell-Inge Wennberg till eleverna.

– När ni hoppar i ska ni vända er om, sätta i isdubbarna i isen och så säger ni vad ni heter till oss innan ni kommer upp.

Se också: Kylig idrottslektion på isen: "Jag fick panik under vattnet"

Det var inte många av eleverna som tvekade när det väl var dags. Några hoppade i med fötterna före, andra gick i och de mest vågade gjorde den så kalla de "bomben" ner i det kyliga vattnet för att sedan ta sig upp och vidare in i baracken för att byta om till varma kläder.

Albin Larsson från Friskolan tvekade inte innan han tog steget ut i vaken och ner i vattnet.

– Det blev en chock först, men sen vande man sig. Men får jag chansen att göra det någon mer gång så göra jag det, säger han.

Mer läsning

Annons