Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindmark kan ha fabriksplaner i Järvsö – ansökan skickades till politikers privata mejl

/

Strax innan beslutet togs om vindkraftsansökan i Harsa sökte Vindmark bygglov för en fabrik i Järvsö. Ansökan skickades till en politikers privata mejl – med förbehållet att ansökan bara skulle gälla om företaget fick ja på sina planer i Harsa. Nu handläggs ändå ansökan av förvaltningen.

Annons

Några dagar innan Vindmark Technologies fick nej på sina vindkraftsplaner i Harsa lämnade företaget in en ansökan om att få bygga en vindkraftsfabrik i Skästra.

Läs också: Ingen vindkraft i Harsa – uppförandet förbjuds

Planen enligt bygglovsansökan är att riva en lagerbyggnad på gamla sågverksområdet och i stället bygga upp en industrihall för sammansättning av vindkraftverk. Byggnadsarbetet ska enligt ansökan påbörjas tidigast i september detta år.

Frågan är dock om Vindmark avser att förverkliga sina fabriksplaner. Handlingarna skickades den 15 december via ett privat mejl direkt till myndighetsnämndens ordförande, Per-Olof Persson (M). I mejlet står att ansökan bara skulle diarieföras om företaget fick positivt beslut gällande vindkraftsplanerna i Harsa.

Läs också: Järvsö Bioenergi har köpt Skästra sågverk

Den 17 december nekades företaget bygglov i Harsa. Trots detta diariefördes bygglovshandlingarna den 18 december, när Per-Olof Persson lämnade över det hela till kommunens plan- och byggchef, Helena Olovsdotter Haglund.

När kommunens tjänstemän eller politiker får in handlingar som har med kommunen att göra så ska det diarieföras, berättar hon.

– Även om jag får handlingar hem till postlådan så måste jag se till att det diarieförs. Den här bygglovsansökan var skickad till ordföranden, som lämnade den till mig och jag diarieförde då handlingarna. Jag kan inte välja bort det.

Det är dock inte så vanligt att en bygglovsansökan lämnas in på det här viset, enligt Helena Olovsdotter Haglund.

Läs också: Inför beslut om vindkraft i Harsa – företaget vill begränsa möjligheten att överklaga

– Jag har aldrig varit med om att ett företag lämnar in en bygglovsansökan genom ett privat mejl. Det är väldigt ovanligt.

På förvaltningen fortgår nu processen kring ansökan. I veckan skickades en begäran om kompletteringar i form av ritningar, kontrollplan, fastighetsägarens medgivande och andra handlingar till företaget.

Något annat besked har inte kommit in från företaget, berättar Helena Olovsdotter Haglund.

– Ett annat besked skulle vara att sökanden drar tillbaka sin ansökan.

Och det har de inte gjort?

– Nej, det har de inte.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons