Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsföretag vill bygga färre verk – därför dröjer beslut om Högkölen

Höjden på vindkraftsverken på Högkölen har diskuterats flitigt i de politiska rummen och den diskussionen lär fortsätta ett tag till.
Företaget vill inte längre bygga lika många verk och därför måste frågan tas om.

Annons

Det var under måndagens kommunfullmäktige som frågan om höjden på vindkraftverken i Högkölen skulle ha diskuteras. Företaget bakom verken, OX2 ville höja totalhöjden på de 30 verk de skulle bygga, från 180 meter till 206 meter.

Läs mer: Flera punkter kan vålla diskussion under kommunfullmäktige

Företaget har redan fått klartecken för att bygga verken från såväl kommunen som länsstyrelsen, men på frågan om de kunde bygga högre än bestämt har det uppstått oenighet. Myndighetsnämnden gav företaget tummen upp, men kommunstyrelsen sa nej och de rekommenderade kommunfullmäktige att göra samma sak.

Läs mer: Nämnd säger ja till högre verk

Men nu hann det aldrig bli någon diskussion, för i dagarna skickade företaget in en ny ansökan till länsstyrelsen i Dalarna (som har hand om vindkraftsfrågorna).

De vill fortfarande bygga högt, men nu handlar det om 20 verk i stället för 30.

Den här förändringen innebär att beslutet måste tas om från grunden. Vilket fullmäktige insåg och därför tog de beslutet att avvakta med sitt utlåtande om höjden till dess att frågan är helt avgjord.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons