Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft intressant för lokala företagare

/
  • Margareta Stark från Nordisk vindkraft beskrev de behov som de vill att lokala företagare ska fylla, av arbetskraft, service och lokalkännedom.

Vindkraftsprojekt kan skapa många möjligheter för lokala företagare. Det var budskapet när Södra Norrlands vindkraftscentrum och företaget Nordisk vindkraft informerade om den planerade vindkraftsparken på Våsberget nära Ramsjö.

Annons

Nära tjugo lokala företagare och intressenter anslöt till informationsmötet i Ramsjö under torsdagseftermiddagen. Margareta Stark från Nordisk vindkraft, platschef på Våsbergets planerade vindkraftspark, beskrev den potential som finns för lokala företagare.

- Vi ska äta, handla, bo och tanka. Vi behöver transporter av material och service på våra fordon. Skogsmaskiner måste röja, vägar ska förstärkas och byggas.

Hon berättade att de alltid försöker få så lokala entreprenörer som möjligt till de jobb som behöver utföras.

- Vi är byggherrar som driver bygget, men lägger ut jobbet till lokala entreprenörer. Det är vårt sätt att jobba. Man kan aldrig vara för liten, lokalkännedom är väldigt betydelsefull, säger hon.

Thomas Tiger från Södra Norrlands vindkraftscentrum menade att byggnation, drift, service och underhåll av vindkraftparken kommer att ge jobb i minst 25 år framåt.

- Det krävs flera olika kompetenser under de olika faserna.

Många av företagarna uttryckte vissa förhoppningar inför projektet.

- Det här är väldigt intressant, jag hoppas på en släng av sleven till båda mina firmor, säger Dan Jonsson, som äger en elfirma och Ramsjös camping.

För byarådet i Ramsjö är den här typen av information viktig. Därför satt både Sven Stockzell, Leif Jonsson och Lars-Göran Larsson med på mötet.

- Vi har försökt följa med på träffarna så att vi hänger med. Det här kan ge resurser till och gynna en bygd som är i behov av att det händer något, säger Leif Jonsson.

Mer läsning

Annons