Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilse i konstlandskapet

/
 • Carina Bodströms färgglada illustrationer andas 60-tal.
 • Carina Bodströms färgglada illustrationer andas 60-tal.
 • Carina Bodströms färgglada illustrationer andas 60-tal.
 • Rikard Wolff är en av de kända artister som avbildas i Morgan Normans serie Herrar i kostym.
 • Intressanta porträtt av manliga kändisar: Björn Gustafson, Jonas Karlsson, Måns Herngren och Gustaf Hammarsten.
 • Ingenting heter Sebastian Skiras utställning på Stenegård i Järvsö. Men ur ingenting kan besökaren upptäcka mycket.
 • Nattskiftet, en svart dagbok med mycket attityd presenterar Söderhamnskonstnären Lisen Haglund i sin utställning.
 • Några av Charlie Granbergs målningar hos Kulturkossan på Stenegård i Järvsö.
 • Dagboksblad med svarta tankar.
 • Ladymoe kallar sig Moa Wallin när hon skapar sina krinolinklädda prinsessor.
 • Annicka Istemo har inspirerats av gamla foton på miljöer och människor som bott och verkat i byarna i Utomskogen. Porträtten är gjorda av gamla tyger och en massa stygn.
 • Ställer ut i Lifstorpet, Orbaden i sommar: Freja Istemo, Maria Andersson, Linnea Andersson, Cherstin Andersson och Annicka Istemo

Det är inte helt fel att åka lite vilse i landskapet i sommar. Alltid finns det något litet galleri som är öppet att kika in i.

Annons

En utflykt i förra veckan tog mig till Jini Hedbloms galleri Ladan, i Kolsvedja i Ljusdal, där bland annat konstnären och barnboksförfattaren Carina Bodströms 50-talsinspirerade bilder visas i ett rum. Färgglada fruktträd, stiliserade blommor och flickor med håret i kringlor lyfter humöret ett extra snäpp. Re:Art-utställningen i den större ladan har vi skrivit om tidigare men även den får mig att dra på smilbanden med alla kluriga återvinningsskulpturer och installationer.

Jag är inte så förtjust i modernt modefotografi, där smala modeller blickar argt eller oftare själlöst förbi kameran. Morgan Normans modebilder till tidskriften Plaza Magasin är delvis sådana, men med mer trots och jävlaranamma i uttrycket. På Ljusdalsbygdens museum visas även två andra fotosviter av denna Ljusdalsbördiga fotograf. Som de fina porträtten med kända män i kostym.

En dryg mil söderut från Ljusdal, på Stenegård i Järvsö, lyckas Kulturkossan Maria Norén överraska med lite annorlunda utställningar, som ett helt rum av ingenting, så som den katalanske konstnären Sebastian Skira ser intigheten. Det är stora fotografier av övermålad graffiti, vita reklamskyltar och utrymmen av ingenting – som ändå uttrycker massor. Där ingenting finns väcks tankarna och fantasin.

I det stora rummet har Nattskiftet flyttat in. Några brudar med självklar attityd, tolkade av Lisen Haglund. En svart dagbok som består av teckningar som hon skickade in som en dagbok på instagram under dryga året som nu förts samman på väggarna. Även Moa Wallin, Lady Moe, och Charlie Granberg ställer ut i egna rum under sommaren.

I Lifstorpet, Orbaden ytterligare några mil söderut ställer i sommar fem kvinnor och släktingar med rötter i Hälsingland ut blandade verk. Den utställningen har jag inte själv sett, men bilderna därifrån visar en kreativ mix med både underfundighet och engagemang. De fem är Freja Istemo, Maria Andersson, Linnea Andersson, Cherstin Andersson och Annicka Istemo.

Fler nedslag bland sommaröppna gallerier i Hälsingland ska vi försöka få med framöver.

Mer läsning

Annons