Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öka tillgängligheten i Ljusdals butiker: "Det finns mycket som kan bli bättre"

/
  • Butiken fick pris efter att man byggt en ramp till entrén.
  • Marie Skyttner hoppas att fler butiker ska tillgänglighetsanpassas.

För att göra butiken mer tillgänglig byggdes det en ramp till Eurosko i Ljusdal, vilket också ledde till att butiken fick pris från funktionshinderrådet. Personalen hoppas att fler butiker tar efter och får medhåll av organisationen DHR.

Annons

Läs även: Butiker klarar inte tillgänglighetskraven

År 2014 beslutade ägarna till Eurosko, numera Berglunds skor, att det skulle byggas en ramp i anslutning till butikens entré för att öka tillgängligheten.

– Innan rampen byggdes fick vi ta in de som sitter i rullstol genom dörren på baksidan av huset. Där är det också ganska trångt, säger Marie Skyttner på Berglunds skor i Ljusdal.

Hon berättar att de har fått bra respons från kunderna sedan rampen byggdes.

Läs också: Tillgängligheten eftersatt i kommunen

– Det har bara varit positiva reaktioner. Nu kommer de ju in i butiken utan hjälp. Alla butiker som inte är tillgänglighetsanpassade borde bli det. Det ska ju inte vara någon skillnad när det gäller hur människor ska kunna komma in i lokalen.

I höstas fick butiken ett pris från funktionshinderrådet i Ljusdal för bygget av rampen och arbetet med att tillgänglighetsanpassa lokalen.

– Det kändes jätteroligt att få det priset. Det är bra att tillgängligheten uppmärksammas. Man hoppas att alla andra ska ta efter.

Läs mer: Ljusdal satte fokus på tillgänglighet: "Det blir bättre, men vi är absolut inte klara"

Karl-Erik Wigholm är ordförande i DHR i Ljusdal, en organisation för personer med nedsatt rörelseförmåga. Han tycker att skoaffären är ett bra exempel på hur man kan öka tillgängligheten.

– Det är sådana lösningar som man är ute efter. Där blev det ju jättebra och jag hoppas att det ska ge ringar på vattnet.

Han anser att det finns mer att göra för att förbättra tillgängligheten i Ljusdal.

Läs även: "Det är bra att det ställs krav"

– Det finns mycket som kan bli bättre. Man måste ha ett samarbete med fastighetsägarna. Man kanske oroar sig för att det ska bli dyrt, men det finns många ställen där det inte alls behöver bli det.

Nu när det diskuteras kring hur Ljusdals centrum skulle kunna utvecklas så hoppas Karl-Erik Wigholm på att man ser de funktionshindrade som en resurs.

– Om Ljusdal skulle bli bra tillgängligt så skulle det också kunna locka fler funktionshindrade att åka hit och handla. Vi är också en resurs i samhället.

Läs även:

Dålig tillgänglighet enligt kunder: "Det borde finnas fler ramper i Hudiksvall"

Rullstolsburna Yvonne: "Jag skulle inte klara av att handla ensam"

Bollnäsdragets samordnare om tillgängligheten i stadens butiker: "Vi ligger långt framme"

Mer läsning

Annons