Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha miljon till danscenter

/
  • Planerna på ett nationellt Per Jonsson-center i Ljusdal går vidare. Nu ansöker kommunens musik- och kulturenhet om pengar för att anställa en koordinator för projektet. Det berättar Erik Nilsson, Estrad Ljusdal.

Ett Per Jonsson-center blir verklighet fortare om en projektledare anställs.

Ljusdals kommun söker därför bidrag på nästan en miljon kronor.

Annons

Koreografen och dansaren Per Jonsson från Hyttebo ses som en av den moderna dansens nydanare. Han tog sitt liv för drygt tolv år sedan, endast 42 år fyllda. Men hans namn och verk lever vidare.

– Han är verkligen en gigant i de här kretsarna, säger Erik Nilsson, Estrad Ljusdal.

Sedan en tid finns planer på att skapa ett nationellt Per Jonsson-center i Ljusdal.

En del av centret ska bli den utställning om Per Jonsson och hans verk som håller på att sättas ihop. Andra delar är att ordna stora dansläger i Per Jonssons i Ljusdal. Workshops, utbildningar, dansföreställningar och seminarier är andra idéer som finns.

Men för att arbetet ska kunna ta fart på riktigt tror Erik Nilsson och Lasse Norin, chef för musik- och kulturenheten, att en koordinator behövs.

– Vi jobbar i den takt vi har resurser. En koordinator skulle underlätta mycket och ge fart åt projektet, säger Erik Nilsson.

Kommunen ansöker därför om drygt 950 000 kronor i bidrag från TRU, Tillväxt och regional utveckling, och Jordbruksverkets landsbygdsprogram.

Tanken är att koordinatorn ska arbeta 75 procent under det första året och 50 procent det andra.

Musik Gävleborg, Hudiksvalls kommun och Ljusdals kommun har redan beviljat bidrag på sammanlagt 40 000 kronor till projektet. Totalt är det alltså värt nästan en miljon kronor.

Mer läsning

Annons