Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildare strömmar i Leån

/
  • Som ett otätt stenparti ser den nygjorda forsnacken vid Lostersjöns utlopp ut. Bosse Öhman och hunden Ixa inspekterar.
  • Ett härligt jobb, tycker Joel Björklund, här på väg ut till sin grävmaskin, att det vådliga arbetet i forsen är.
  • En massa sten har placerats ut i Kvarnströmmen. Det blir ståndplatser för större fiskar. I lekgruset ska nya fiskar komma till.

Leån, mellan Lostersjön och Letssjön, ska bli ett fint strömfiskevatten igen.

Annons

Redan i början av 1990-talet gjordes arbeten med att återställa Leån till det strömmande vatten det en gång var innan det rensades för flottningen.

– Men det blev inte bra. Så nu gör vi om det, säger Bosse Öhman, Örnsköldsvik, som har projekterat arbetet med Leån åt Ljusdals fiskevårdsområde och nu leder arbetet.

– Om man tittar på ett orört vattendrag på våren ser man hur det ska se ut, säger Bosse.

Kenneth Olsson från Ljusdals fiskevårdsområde tittar nöjd på vad som har gjorts under en veckas arbete. Det är det första i ett fyra år långt projekt som ska göra Leån till ett riktigt fint strömfiskevatten.

Arealen på forsen har utökats med 100 procent. Massor av stenar har lagts ut och flera bifåror har öppnats upp i den omgivande skogen. Därmed får de större fiskarna ståndplatser bakom stenarna och fisken får lekbottnar så att de kan föröka sig.

Det fyraåriga projektet är kostnadsberäknat till drygt 800 000 kronor. Jobbet med Kvarnströmmen, som görs i år, kostar runt 150 000 kronor med moms.

Pengar kommer från olika håll, från staten, länsstyrelsens och olika fonder.

Om ett par år ska man kunna se en hundraprocentig ökning av antalet småfisk här, menar Kenneth Olsson.

Mer läsning

Annons