Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt skotta av taken innan det rasar in

/

Snö- och istyngda tak har på flera håll i landet rasat in. I Forsa rasade ett skoltak in tidigare i år. Nu tar fastighetsägare det säkra före det osäkra och hyr in takskottare.

Annons

Mats Johansson har hyrt in hjälp med skottning av sitt garagetak. Mats berättar att taket hade sjunkit så mycket att bilen slog i taket när han skulle parkera tidigare i veckan.

– Jag vet inte om taket hade hållit så mycket längre, säger Mats Johansson.

Som villaägare finns det framför allt två problem man vill slippa genom att skotta bort snön från taket. För det första blir snön blir tyngre för varje dag och i värsta fall hinner snön bli så tung att taket helt rämnar. Det andra problemet är att snön isolerar det understa snölagret så pass mycket från kyla att det smälter, vilket kan leda till vattenskador i tak och väggar.

Per Kristoffers är jordbrukare och jobbar vanligtvis med kor och får, men i vinter räknar han med att få skotta flera hustak i egenskap av händig egenföretagare.

– Det är ju ett bra sätt att dryga ut månadskassan lite, säger Per Kristoffers.

Nederbörden har inte överstigit den normala nivån men den stränga kyla som hållit i sig under vintern har inneburit att snön kunnat ligga kvar på taken utan större besvär. I vanliga fall kommer snön tidigt och följs av töväder, då bildas ett glatt skikt på taket, som i sin tur gör att ny snö enkelt glider av taket.

Mer läsning

Annons