Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi läser minst böcker

/
  • Det finns mycket böcker att låna på biblioteket. Hittills i år har det lånats ut 55 365 titlar från Ljusdals bibliotek.

En genomsnittlig svensk läser böcker 20 minuter om dagen. Det gör däremot inte invånarna i Gävleborgs län som tillbringar cirka 13 minuter per dag med en bok i handen. Det är en minskning med nästan fem minuter sedan i fjol.

Annons

Men på biblioteket i Ljusdal tycker man att det är rätt mycket folk i rörelse hela tiden. Även om inte alla jämt lånar böcker.

– Ja jag tycker att det är mycket folk här, säger bibliotekarien Peter Hirseland.

Han förklarar att det inte är alla som lånar böcker men som besöker biblioteket av andra anledningar. Som för att läsa en dagstidning, ett magasin eller för att låna en dator. I snitt har biblioteket i Ljusdal 400 besökare per dag, och av dem uppskattar Peter Hirseland att ungefär 50 till 70 procent lånar en bok också.

– De lånar åtminstone ett medie, säger han och förtydligar:

– En ljudbok, en tidning, en dator eller böcker.

En genomsnittlig svensk läser böcker 20 minuter om dagen. Men i Gävleborgs län ligger den siffran på 12,97 minuter per dag, vilket också är den lägsta siffran i landet. Det visar en sammanställning som kommer från TNS SIFO och presenteras av Sveriges Annonsörer.

Mer läsning

Annons