Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi borde ha en integrationsenhet"

/
  • Från vänster: Mårten Dalskjär från VIF, Annasara Svantesson (V) från omsorgsnämnden, Roger Walter från Frivilligcentralen och Mostafa Touil från VIF.

Flyktingenheten har en viktig roll men exkluderar andra invandrargrupper, menar Vänskap- och integrationsföreningen.

Annons

Endast en tredjedel av alla utlandsfödda som flyttar till Ljusdals kommun kommer som flyktingar. De senaste åren har det rört sig om cirka 50 personer per år. Samtidigt kommer cirka 100 personer om året för att arbeta eller söka asyl – invandrargrupper som i dag inte får någon strukturerad hjälp från kommunen att finna sig till rätta.

– I andra kommuner har man istället en integrationsenhet som arbetar med både flyktingar, asylsökande och invandrare. Vi borde också ha en integrationsenhet, säger Mårten Dalskjär, ordförande i VIF.

– Man måste ha någon som hjälper till med vardagssakerna som hur man öppnar ett bankkonto, säger Mostafa Touil och berättar att han tidigare i veckan fick hjälpa en nyinflyttad Amerikan att köpa ett telefonkort.

Kenneth Forssell, tidigare flyktingsamordnare i Ljusdals kommun, är medveten om problemet.

– Det är något vi funderar på och får vi det uppdraget från kommunen så genomför vi det. Men då krävs det att det skjuts till mer pengar. Det är tufft som det är i dag, säger han.

Kenneth Forssell berättar att enheten ofta får samtal från Ljusdalsbor som tror att alla invandrare är flyktingar och därmed har rätt till stöd. I realiteten ligger ansvaret för till exempel asylsökande på Migrationsverket.

Från VIF:s sida efterlyser man nu en ny typ av samarbete med kommunen och Arbetsförmedlingen för att kunna bistå fler nyanlända.

– Vi drar åt olika håll och jobbar inte pågående med det här. Det måste bli en kontinuitet, säger Mostafa Touil.

Mer läsning

Annons