Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ventilation dröjer i Ljusdal

När det ekonomiska läget är ansträngt drar kommunen ner på fastighetsunderhållet. Pengarna räcker bara till de mest akuta åtgärderna.
Ljusdals kommun tvingas skjuta på ett ventilationsbyte i förskolan Bofinken ytterligare ett år, då pengar saknas.

Annons

Det skulle behövas minst sex miljoner kronor årligen för att kunna möta behoven av underhåll. De senaste åren har anslagen hållits nere och underhållet har i många fastigheter blivit eftersatt.

Ett objekt som anses nödvändigt, men som kostar för mycket är byte av ventilationssystem i förskolan Bofinken på Hotellgatan i Ljusdal. Arbetet är kostnadsberäknat till två miljoner kronor, men med ett totalt anslag för underhåll på 4,6 miljoner kronor är det inte möjligt att genomföra i år.

– Egentligen skulle de arbetena ha behövt genomföras för två år sedan, men nu har vi skjutit fram det till 2011, och då måste det ske, säger Ivan Halvarsson, som är kommunens fastighetschef.

Standarden på de kommunala fastigheterna, främst skolor och förskolor, är förhållandevis god. Stora investeringar har skett de senaste åren i Ljusdal, Järvsö och Färila.

De största behoven gäller byte av ventilation.

– Många fastigheter har gamla anläggningar, som är placerade på vindar och därmed svårtkomliga. Där kommer vi att så fort som möjligt byta ut ventilationssystemen, säger Ivan Halvarsson

Mer läsning

Annons