Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem som helst kan hamna i fullmäktige

I princip vem som helst kan bli invald i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna – till och med mot sin vilja.

Men det kan också bli en eller annan tom stol i fullmäktige.

Det kan bli stökigt när SD inte har några kandidater i Ljusdals kommun.

Annons

Sverigedemokraterna saknar fortfarande kandidater men bedriver ändå valarbete i Ljusdals kommun.

– Vi har inte gett upp. Får vi någon eller någon som ställer upp försöker vi trycka nya valsedlar för Ljusdal. Lyckas inte detta i tid uppmanar vi våra nära 20 medlemmar i kommunen att skriva något namn på Ljusdalslistan, säger Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg.

Lyckas SD ta mandat i Ljusdal utan att ha någon skyddad lista med kandidater kan i princip vem som helst som är minst 18 år på valdagen och bor i kommunen bli invald i kommunfullmäktige i partiets namn.

Och då spelar det ingen roll om de aktuella namnen inte är SD-medlemmar eller inte vill vara med. Det går inte att stoppa valprocessen.

– Vill sedan den som blir vald slippa måste han eller hon lämna in en avsägelseansökan till kommunfullmäktige, säger Vivan Nilsson på Valmyndigheten.

Går det inte att hitta någon kandidat får partiet så många tomma stolar som det fått fullmäktigemandat.

Ljusdals kommun har hamnat i ett liknande dilemma en gång tidigare. Det var i valet 1991 då Ny Demokrati tog ett mandat (306 röster) utan att ha förtryckta valsedlar. Det ledde till att Anders Andersson (numera Boivie) först fick platsen och sedan avsade sig den.

Mer läsning

Annons