Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växten kan döda ett djur på 15 minuter

Flera djur har den senaste tiden dött i Ljusdalsområdet. Nu tror djurägarna att djuren kan ha ätit av den giftiga sprängörten som ofta växer i anslutning till betesmarker.

Annons

Flera djurägare i Ljusdalsområdet har den senaste tiden upptäckt vad man tror kan vara den giftiga sprängörten på sina betesmarker. Två kor och en häst har de senaste månaderna dött, och nu tror djurägarna att det kan bero på att de ätit av den giftiga växten.

– Sprängörten är väldigt giftig. Den har en stark effekt på djuren och det räcker med att de får i sig rotdelen för att bli förgiftade, säger statsveterinären Anders Hellström vid statens veterinärmedicinska anstalt.

Förgiftning av sprängört är enligt honom inte speciellt vanligt förekommande. Vanligtvis rör det sig om några fall om året och vanligast är det bland kor.

– Dels verkar korna gilla växten, och de går också i en sådan terräng där den finns, säger han.

Men också hästar kan dras till örten som har en för dem god smak. När ett djur får i sig sprängört är förloppet oftast snabbt. Enligt Anders Hellström kan förloppet vara så kort som femton minuter från det att djuret får i sig växten tills det avlider. Om man misstänker att ett djur fått i sig sprängört kan djuret få en understödjande behandling.

– Man kan ge ämnen som motverkar kramper, och även magskölja, men eftersom det är så pass snabbt förlopp så är det oftast svårt att göra något, säger Anders Hellström.

Mer läsning

Annons