Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet problem vid turistutbyggnad

Flaskhals inför utbyggnaden av turistboendet i Järvsö är vattenförsörjningen. Reningsverket kommer att klara ökningen med den utbyggnad av verket som kommunen håller på att upphandla. Byggstart är beräknad till i höst.

Annons

Den utredning som Norconsult AB har gjort åt Ljusdals kommun om kapaciteten på ledningsnät och verk i Järvsö blev färdig vid årsskiftet.

Innan utredningen gjordes träffade kommunen alla exploatörer som har byggplaner i Järvsö. Åtta exploatörer vill sammanlagt bygga runt 1 200 nya bäddar.

I dag förekommer BAM i råvattnet till vattenverket i Järvsö. BAM är nedbrytningsprodukter från bekämpningsmedel som Totex, som har varit förbjudet sedan 1989, men har lång livslängd i marken.

BAM förekommer i vattnet i väldigt låga halter och filtreras bort med kolfilter. Om man ska öka vattenuttaget krävs det flera kolfilter.

– Att klara renvattenförsörjningen är det mest problematiska. Kanske måste vi titta på en alternativ vattentäkt, då på Stenesidan. Det är en stor sak som tar några år, säger Sven-Arne Persson.

Reningsverket kommer att klara turistboendet med den utbyggnad som kommunen håller på att upphandla och där byggstarten är planerad till i höst.

Mer läsning

Annons