Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vårt mål - arbete åt alla"

/
  • Vanligtvis anordnas dagen ute men på grund av det stygga vädret höll man istället till inne i Ljusdalssalen. Där inne var alla tre förstamajtalare överens om att det behövs en ny regering och att arbetsmarknadspolitiken är en viktig fråga, vilket man framförde för dagens åhörare.
  • Som tidigare år var det Bollnäs blåsorkester som ledde tåget genom köpingen.
  • Plakat som berörde jobb framfördes under marschen genom köpingen på lördagen. Ett ämne som också förstamajtalen handlade mycket om.
  • Efter marschen bjöds det på korv med bröd.
  • Riksdagsledamoten Roland Bäckman, förre LO-basen Bertil Jonsson, Feriba Mohammed och Malin Ängerå, Barn- och utbildningsnämndens ordförande samt dagens konferencier, deltog i förstamajfirandet.

Arbetsmarknadsfrågan var störst under årets förstamajdemonstration. Ordet jobb syntes på flera plakat längs marschen genom köpingen. I förstamajtalen var det en betydande fråga och den nuvarande regeringen fick sig både en och annan känga gällande löftet om fler jobb.

Annons

– Vi lovades fler jobb, men det blev fler arbetslösa, sa förre LO-basen Bertil Jonsson under sitt förstamajtal.

Bertil Jonsson som för fjärde gången höll sitt förstamajtal i Ljusdal. En favorit i repris eller en repris i favorit, som Malin Ängerå, Barn- och utbildningsnämndens ordförande samt dagens konferencier uttryckte sig.

Det var ett 100-tal personer som deltog i Socialdemokraterna, LO och ABF's förstamajfirande i Ljusdal. Förstamajfirandet hålls traditionellt ute på Riotorget utanför förvaltningshuset, men i år flyttades det in till Ljusdalssalen på grund av det stygga vädret. I salen samlades demonstranterna och andra åhörare för att ta del av förstamajtal av förre LO-basen Bertil Jonsson, riksdagsledamoten Roland Bäckman och kommunalrådet Marit Holmstrand.

Alla tre var eniga när det kom till att det krävs en ny regering och en aktiv arbetsmarknadspolitik i samhället.

– Vad har vi sett efter de här åren? Det har aldrig varit så många arbetslösa som nu, sa Marit Holstrand.

Jobbfrågan som är speciellt viktig nu när det är valår, påpekade alla tre talare.

– Det är ett avgörande vägval, vill vi ha fler jobb eller ökade klyftor, sa Roland Bäckman.

– Problemet är inte att arbetslösa inte söker jobb. Problemet är att det finns för få jobb och att de saknar utbildning för jobb som finns och som kommer att finnas, sa Bertil Jonsson.

Mer läsning

Annons