Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värnar om kyrkan i byn

/
  • Centern i Järvsö vill skapa en folkkyrka som är tillgänglig för alla. På fullmäktigelistan står bland andra Jaana Haertzman, Ingrid Gustafsson, Lennart Sjödin, Laila Thoreson, Nils Jakobsson, Ulla Jakobsson och Ulla Jacobsson.

Järvsö kyrka står mitt i byn och ska vara en centralpunkt. Där ska alla känna sig trygga och hemma i både glädje och sorg.

Annons

Centerpartiet värnar om traditionerna men vill se både förenklingar och en förnyelse av gudstjänstlivet.

– I centrum står kyrkan mitt i byn, men vi har också samarbete med olika organisationer och har gudstjänster på många olika ställen. Vi vill förenkla och utveckla men samtidigt hålla på traditionerna, säger Ingrid Gustafsson, som är första namn på listan till kyrkofullmäktigevalet.

Ett hinder i detta kan vara den ekonomiska utvecklingen.

– Vi har varit en rik församling men tyvärr gnags det i kanterna. Ekonomin har krympt och det gäller att vrida och vända för att klara våra åtaganden. Vi vill jobba på ett sådant sätt att vi inte blir tvungna att höja skatten, säger Lennart Sjödin.

Men några nya utgifter finns intecknade. Dit hör en handikappanpassning av stora entrén till kyrkan och en genomgång av ljudanläggningen.

Ett annat sätt att värna ekonomin är samarbete, något som Järvsö inlett tillsammans med Färila. Där pågår diskussioner i respektive kyrkoråd, men i centerns fall har man dessutom gått tillsammans om en gemensam broschyr inför kyrkovalet.

– Det är viktigt att använda resurserna på bästa sätt, säger Laila Thoreson, och centern tror på ett vidgat samarbete med Färila utan att för den skull behöva slå samman församlingarna.

Då gäller det att få folk engagerade och besöka sin kyrka. Det kan göras på många olika sätt. Sång och musik är viktiga delar, men det finns även nytänk.

– Jag vill ha in mer kultur i kyrkan. Det är ett fantastiskt rum som är underutnyttjat. Då kan vi nå människor som vanligtvis inte kommer till kyrkan, säger Ulla Jacobsson.

Mer läsning

Annons