Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsekonomin i gungning

/

Konsumenterna vågar inte konsumera, företagen vågar inte investera, bankerna vågar inte låna ut och skatteintäkterna sjunker. Vi har hamnat i en ond spiral av pessimism, det säger nationalekonomen Stefan de Vylder.

Annons

På onsdagen föreläste den kände nationalekonomen Stefan de Vylder för ett 40-tal åhörare i Kårböle bystuga:

– Det är första gången vi ser en global kris, säger han.

Enligt Stefan de Vylder fanns det indikationer på att krisen var på väg, men det var inte var så många som förstod omfattningen av den förrän det var försent. Själv började han misstänka att något var på gång i slutet av 2006. Men när vändningen kan tänkas komma vill han inte spekulera i.

– Eftersom det handlar om psykologi och framtidstro är det svårt. Det kan fortsätta gå neråt men det kan också vända snabbare än vi tror. Men det finns ljusglimtar, som att aktiekurserna har gått upp den senaste månaden.

Det finns alltså antydningar på att botten kan vara nådd enligt Stefan de Vylder, men han tror ändå att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga. Och om den svenska regeringens senaste stödpaket på 17 miljarder till Sveriges kommuner och landsting säger han:

– Vi ser ju en våg av varsel. Och med minskade skatteintäkter och ökade kostnader för socialbidrag är det bra att kommunerna får tillskott i kassan.

Mer läsning

Annons