Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdshuset Pilgrimen hotas att rivas – många är upprörda

/

På torsdag kan värdshuset Pilgrimens framtid beslutas. Ska huset rivas och flyttas, eller ska Kårböleborna få ha värdshuset kvar?
Motståndarna till rivningsansökan är många.

Se också: Kårböleborna vill ha Pilgrimen kvar: "Värdshuset är en symbol för byn"

Annons

I april förra året skickade värdshuset Pilgrimens ägare in en ansökan till kommunen om att få riva den 200 kvadratmeter stora byggnaden i Kårböle. Då den inkomna ansökan inte ansågs vara komplett drog beslutet ut på tiden. Nu, snart ett år senare, är handlingarna kompletta och i morgon, torsdag, ska det tas ett beslut i Myndighetsnämnden om det före detta handelshuset Pilgrimens vara eller inte vara i Kårböle.

Ärendet har upprört många och reaktionerna har utmynnat i skrivelser och insändare.

Läs också: Pilgrimen är till salu

Kårböle byalag har motsatt sig ett möjligt rivningstillstånd då de anser att värdshuset Pilgrimen har ett högt värde för Kårböleborna och för de resenärer som passerar Kårbölebygden. "Detta förslag är ur kulturmiljösynpunkt ett av de allra sämsta vi haft att ta ställning till efter år 2000", skriver Länsmuseets avdelningschef Maria Björck och byggnadsantikvarie Daniel Olsson. Ljusdalsbygdens museum och Länsmuseet Gävleborg har i en insändare till tidningen skrivit att de kräver att värdshuset ska stå kvar.

– Det finns byggnader som har stora kulturhistoriska värden, som nästintill definierar en bygd. Att riva Pilgrimen är som att man skulle riva vattentornet i Ljusdal, säger Owe Norberg från Länsmuseet i Ljusdal.

Värdshuset Pilgrimen byggdes av grosshandlare Per Wahlström och skulle fungera som ett handelshus i Kårböle. Under åren har Pilgrimen fungerat som bland annat pensionat, affärsverksamhet och matservering. I början av 1990-talet renoverades huset med statliga och kommunala medel och än i dag finns merparten av den ursprungliga karaktären kvar – både exteriört och interiört.

Se även: Butiken i Kårböle stänger

Ägaren till Pilgrimen har enligt uppgifter haft planer att bland annat flytta huset till Ljusdal.

Helena Olovsdotter Haglund, Plan- och byggchef i Ljusdal, berättar att ansökningar vad gäller liknande rivningar inte hör till vanligheterna i kommunen.

– Det är otroligt tråkigt om den här byggnaden skulle rivas eftersom den har ett identitetsvärde för Kårböle och är kulturhistoriskt värdefull, säger Helena Olovsdotter Haglund.

– Byggnaden tappar sitt värde om den flyttas från Kårböle, det kulturhistoriska värdet är knutet till platsen.

Tidningen har kontaktat ägaren Jashid Barahimi som i nuläget inte vill inte lämna någon kommentar.

Mer läsning

Annons