Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje trea spricker

/
  • Jon Hedblom, Willie Lowemark, Emilia Övergren, Amanda Nilsson och Hannes Hansson gjorde i våras nationella provet för första gången.

Provresultaten från i våras visar att två av tre av tredjeårselever i Ljusdals kommun klarade Skolverkets kravnivå.

Annons

Från och med årskurs tre i grundskolan får skoleleverna genomföra nationella prov i svenska och matematik.

I Ljusdals kommun uppnådde i våras 68,1 procent av eleverna i årskurs tre samtliga delprov i matematik och 65 procent samtliga delprov i svenska. Av skolorna i kommunen fick friskolan Tallbacken sämst resultat.

– Tallbacken fick ett lågt resultat, men de kommunala skolorna fick inte så mycket bättre, säger Malin Ängerå.

Mats Ericsson, rektor på Tallbacken, förklarar att de fick lägst resultat i kommunen med att några elever med speciella svårigheter kom med i statistiken. På Skolverkets hemsida går att läsa att elever som har en funktionsnedsättning i synnerliga fall kan undantas från att göra ett nationellt prov.

– Egentligen skulle dessa barn inte ha varit med i statistiken. Nu skedde det ändå och det är ju mitt fel, säger Mats Ericsson och menar att statistik ofta kan bli missvisande.

Att cirka var tredje elev i årskurs tre i Ljusdals kommun inte klarar de nationella proven ser Malin Ängerå och utbildningsnämnden som oacceptabelt. Samtidigt poängterar hon att det sker ett bra arbete i skolorna och att man har fokus på problemområden. Just nu pågår olika insatser i läsande, skrivande och matematik, som hon hoppas och tror kommer ge resultat.

– Men det tar en viss tid innan vi kan se ett resultat på de insatser som sker, säger hon.

Mer läsning

Annons