Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje krog slarvar med kvittot

/

Enligt lagen ska man alltid få kvitto när man köper öl på krogen. Men när LjP granskar åtta av kommunens krogar visar det sig att bara fem följer reglerna.

Annons

Den 1 januari i år trädde lagen om kassaregister i kraft. Lagen innebär i korthet att den som säljer varor eller tjänster måste ha ett certifierat kassaregister. I och med den nya lagen kommer också krogarnas kvittohantering att kontrolleras hårdare.

– Det är lika självklart att man ska få kvitto på krogen som i mataffären. Kunden ska alltid kunna ställa det kravet. Dels för sin egen säkerhet, men också för att motverka fusk med svarta pengar säger Ulrika Åhrman på Skatteverket i Gävleborg.

Krogarna måste alltså lämna kvitto till kunden. Men när LjP granskar åtta krogar visar det sig att bara fem av dessa följer reglerna. De resterande tre lämnade inte något kvitto när LjP:s reporter köpte öl.

Enligt ägarna till de tre krogar som underkändes i testet beror kvittomissen på slumpen.

– Vi brukar ge kunderna kvitto. Det kommer ju ut ur kassan och då ger man det till dem, säger Sebehat Güngör som driver Kick Saloon i Ljusdal.

På Restaurang Gamla Stan är man inne på precis samma spår.

– Vi brukar lämna det, det kommer ju ändå ut ur kassaapparaten automatiskt, säger Hüseyin Horata, restaurangens ägare.

Enligt Hüseyin Horata är den ordinarie kassaapparaten på reparation just nu. Därför använder man för tillfället en äldre kassa som inte skriver ut kvitton automatiskt.

Också på den tredje underkända restaurangen, Nguyen Van Tra, säger man att kunderna vanligtvis får kvitto.

– Enligt de nya kassaregisterreglerna måste alla få kvitton, säger ägaren Thomas Tra.

– Men många lämnar dem bara på bordet, tillägger han.

Margareta Andersson arbetar som alkoholhandläggare i Ljusdals kommun. Enligt henne är det inte hela världen om det skulle slarvas med kvittot någon enstaka gång. Om slarvet däremot upprepas kan det få betydelse för huruvida krogen eller restaurangen ska få ha kvar sitt utskänkningstillstånd.

Mer läsning

Annons