Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapen stulna efter inbrott: "Fy fan vad man blir chockad av det här"

/
  • Rolf Forsberg sitter i köket till hans föräldrahem som drabbades av inbrott i veckan. Tjuvarna fick med sig tre vapen och massor av verktyg. Efter sig lämnade de stor förstörelse.
  • För att få loss det fastbultade vapenskåpet som stod på andra sidan väggen bröt tjuvarna upp väggen bakifrån.
  • Vännen Ove Larsson var han som upptäckte inbrottet i torsdags. Han tittade till sina föräldrars stuga i närheten av Rolf Forsbergs fritidshus och såg omedelbart snabbt att någon varit framme.

Flera vapen är försvunna efter ett inbrott i ett fritidshus i Årberget norr om Kårböle.
Ägaren Rolf Forsberg är skakad sedan hans föräldrahem blivit totalförstört.
Polisen har skickat ut ett larm efter vapnen, men har inga misstänkta i dagsläget.

Annons

På torsdagen fick Rolf Forsberg från Alfta ett samtal som berättade att det hade skett ett inbrott i hans fritidshus, tillika föräldrahem, i Årberget i Kårböle. På telefon hade han aldrig kunnat ana den förstörelse som skulle möta honom när han väl kom till platsen.

– Fy fan vad man blir chockad av det här. Det är hemskt, vi hade det så fint här. Nu går det inte att vara här, det är bara så. Det är bara att slå igen och åka härifrån, säger Rolf Forsberg förtvivlat.

Inbrottet upptäcktes på torsdagen, men Rolf Forsberg tror att det skett någon gång mellan tisdag och torsdag av snöspåren att döma.

Läs mer: Inbrottsvåg sköljer över Mellannorrland – tre inbrott i Bergsjö på några timmar.

Tjuvarna har lämnat fritidshuset i ett kaos, med sönderslagna fönsterrutor och uppbrutna dörrar. Inne i huset är allt sönderslaget, uppochnervänt, och tömt på golvet. Troligtvis letade tjuvarna efter nyckeln till det vapenskåp som fanns i huset. När de inte lyckades hitta vad de sökte, bröt dem loss det fastbultade skåpet och väggen det satt fast vid.

– De har brutit sönder väggen där skåpet stod. De har tagit ett järnspett och tagit loss det, det är för jävligt, säger Rolf Forsberg.

Han uppger att tre vapen har försvunnit, en älgbössa, en hagelbössa, ett luftgevär samt ammunition.

Läs mer: Bostadsinbrotten minskade förra året

På fredagseftermiddagen skickade Jämtlandspolisen ett särskilt zonlarm till angränsande polisområden just på grund av de försvunna gevären.

– Det är inte bra om det finns vapen på drift. Men med larmet har alla kännedom om att det finns vapen som är stulna. Sen får man se om man kommer över de i samband med stopp av en bil, säger Michael Lundberg som är förundersökningsledare vid polisen i Jämtland.

Han tror inte att syftet med inbrottet var att stjäla vapen eller att tjuvarna visste att det fanns vapen där. Förmodligen trodde de att det fanns något annat i vapenskåpet. Jaktvapen används sällan vid annan brottslighet, är svåra att ta ut ur landet och svåra att sälja eftersom polisen känner till identiteten på de stulna gevären, säger Michael Lundberg.

Brottet rubriceras som stöld och skadegörelse. I torsdags gjordes en brottsplatsundersökning men polisen vill inte gå in på om man gjorde några fynd. Det har skett några andra inbrott i Kårböle i veckan och polisen undersöker nu om det kan finnas ett samband.

TV+Text: Drabbad av inbrott 14 gånger: Man blir äcklad och kränkt

Men det var inte bara vapen som försvann. Elementen är stulna och frysboxen är tömd på all mat. Ur uthuset har en kompressor, motorsågar och röjsågar försvunnit.

– De måste ha haft en buss för att få med sig allt. Det är grymt, säger Rolf Forsberg.

Men det är inte de materiella förlusterna som tar hårdast, det är den förstörelse som tjuvarna lämnat efter sig i det föräldrahem dit Rolf, som nu är 79 år gammal, flyttade som treåring.

– Det är något fruktansvärt hur de farit fram. Nu har de förstört det mesta. Jag förstår inte varför de skulle ha sönder allt. Om de hade tagit några grejer och sen stuckit hade det varit en sak, men nu har de haft sönder lite här och där, säger Rolf Forsberg.

Normalt brukar han besöka huset varannan vecka, men nu kommer det dröja innan huset går att använda igen. Bara städningen kommer ta en vecka, säger han och skrattar uppgivet.

Du skrattar?

– Det är så bedrövligt, så man kan inte göra annat, säger Rolf Forsberg.

Läs mer: Polisen i norra Hälsingland varnade för inbrottsvåg i december

Mer läsning